KALENDER

Het artikeltje waar mijn oog op viel ging over dames die een date hadden met mannen die kalend zijn. Nu ja, je kan er van houden als vrouw of je accepteert het. Het heeft misschien iets bedriegelijks dat je verliefd wordt op een leuke jonge knul met een bos haar en eenmaal in de fase dat je van elkaar houdt… valt bij hem geheel onvrijwillig de ene pluk haar na de andere uit, zonder er iets voor in de plaats te laten groeien.

Met een gekocht product zoals een tapijt, ga je terug naar de winkel. Met de mededeling dat je redelijkerwijze had mogen verwachten dat het in originele staat wat langer mee had mogen gaan. Maar ja, bij je vriend… geen haar op je hoofd die daar aan denkt!?

Er werd in het stukje gesproken over de mate waarin de date leed aan hoofdhaarloosheid. De ene dame vond een beetje kaal wel charmant terwijl de ander echt viel voor de bekende biljartbal. Er waren ook dames die de dates aangingen uit medelijden voor de knullen die anders wellicht nooit aan de vrouw zouden raken. Alsof het een regelrechte handicap is.

Dat de ene man kalender is dan de ander, is duidelijk als je om je heen kijkt. En dat het woord kalend bestaat als actieve vorm van steeds meer kaal worden en dat je pas na het voltooien van dit proces kaal of op z’n minst kaler bent dan voorheen, behoeft ook geen uitleg. Maar dat de één kalender is dan de ander, klinkt wel aardig maar is ook vreemd. Het zou kunnen inhouden dat er een verschil is in snelheid van kaal worden, maar volgens mij bestaat het woord alleen in de vorm van de kalender die je aan de muur hangt…

Overigens, de jaarkalender die wij gebruiken in Nederland kent zijn oorsprong in Egypte. Althans, hier hanteerden ze in de oudheid al 365 dagen in een jaar. De Juliaanse kalender, ingevoerd (in 45 voor Christus) door Julius Caesar himself, was een correctie hierop: 365,25 dagen in een jaar en elke 4 jaar (deelbaar door 4) een schrikkeljaar. Weer niet perfect want een zogenaamd zonnejaar duurt elf minuten korter. De Gregoriaanse kalender werd ingevoerd in 1582 en gelijk werd de achterstand van inmiddels tien dagen op dat ruim anderhalve millennium gecorrigeerd door in dat jaar na 4 oktober verder te gaan met 15 oktober. Als je in die tussenliggende dagen jarig geweest zou zijn, was je nog niet jarig!In de Gregoriaanse kalender zijn vanaf nu alle hele eeuwjaren die geen veelvoud zijn van 400, geen schrikkeljaar (ook al zijn ze dus wel deelbaar door 4).

Wie gebruikt er nog een kalender. Is de mobiel niet veel gemakkelijker? Toch zie je ze nog overal hangen. En datzelfde geldt voor de agenda. Ik heb hem nog heel lang in papieren vorm geadoreerd, maar ben een aantal jaren geleden toch omgegaan. Jolanda zweert er nog bij, zoals vele anderen. Naast elkaar, digitaal en op papier, werkt het zeker makkelijk. Reden temeer voor dochter Timone, die vorig jaar de tips aanleverde voor de honden-,katten- en vogelagenda’s, om dat dit jaar opnieuw te doen. Nu ook: de paardenagenda. Ze zijn weer verkrijgbaar aan de balies van het VCHN.

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

10 oktober 2017