KATTIN

Het is weer de tijd dat de poezen zin hebben in wat meer leven in de brouwerij. De katers blijven niet achter. De daglengte levert nu genoeg uren licht. Via de ogen van de kat valt dit ‘lange’ licht op het netvlies. Door de achter de oogbol gelegen oogzenuw gaat deze continue prikkeling een steeds sterker wordend signaal leveren aan de onder de hersenen gelegen hypofyse die op dit punt ook wakker wordt. De afgifte door dit kliertje van hormonen die op hun beurt de poezeneierstokken en katertestikels wakker schudden is een feit.

In de eierstokken van ongeveer een centimeter in grootte start de productie van lustopwekkende hormonen en gaan eicellen groeien en rijpen. Ze liggen daarna klaar voor de zogenaamde eisprong (ovulatie). Maar voor die sprong in het diepe is wel een kater nodig die de poes dekt. Bijzonder in het dierenrijk, maar zonder dekking geen sprong. Deze zogenaamde geïnduceerde ovulatie heeft als voordeel dat de kater zich niet hoeft te haasten. De eitjes wachten wel. Door vergelijkbare hormonen die zijn hersenklier loslaat als reactie op het toenemen van de daglichtlengte, maar ook de geur van krolse poezen, worden zijn balletjes actiever en produceren op hun buurt fitte zaadcellen en mannelijke geslachtshormonen. Kater gaat op stap.

De krolse (van ‘kroelen’ afgeleid) poes vergeet haar afstandelijkheid en beweegt zich vervolgens ‘hoerig’ door de dag. ‘Hier ben ik.’ En hoewel er relatief weinig ongecastreerde katers in de woonwijken wonen, er is er altijd minstens één die er klaar voor zit. Een krols geurspoor volg je simpelweg in de richting van het toenemend aantal geurmoleculen per volume, met andere woorden richting de toenemende concentratie. Het spoor draagt vanuit poeshuis makkelijk over een afstand van vijf kilometer en ik blijf dat een wonder vinden!

Dekking lijkt onvermijdbaar, weliswaar nog net niet door het glas van een raam heen. De katerpenis is bedekt met akelig scherpe puntjes wat het pijnlijk overkomende krijsen van de poes zou kunnen verklaren. Maar er zal vast ook een prettige component aan zitten want anders waren de katachtigen al lang geleden uitgestorven. Het heeft een functie. De vaginale prikkeling tijdens het dekken moet sterk genoeg zijn om de eierstokken van de ‘kattin’ het ‘nu’ signaal te geven. Pas dan springen de onder een zekere druk staande eitjes uit de eierstok en dalen af in de eileider die ze naar de baarmoeder leidt. Ondertussen bewegen de spermacellen in opwaartse richting en nog voor de eicellen de baarmoeder bereiken, vindt er een versmelting plaats. De nieuwe kittens zijn in feite een feit.

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

6 maart 2018