STUIP

Niet alleen de kat ‘Spasmy’ (om redenen van privacy is….) was aardig van streek, ook de eigenaar klonk terecht heel bezorgd aan de telefoon. Toen hij uit zijn werk thuiskwam, trof hij het dier stuiptrekkend en speekselend aan. Een telefoontje en daarna met spoed naar de praktijk! (Hij moet haast gevlogen hebben, zo snel was hij er...)

Op de behandeltafel beefde en schokte het hele lijf van de kat onophoudelijk en in een snel ritme. Het leek heel sterk op epilepsie. Dat komt niet vaak voor bij de kat, in tegenstelling tot de hond die daar veel vaker door wordt geplaagd. En dergelijke aanvallen stoppen in veruit de meeste gevallen binnen de 30 seconden tot 10 minuten en die tijdslimiet was ruimschoots overschreden.

Zo nu en dan hebben we een kat op de praktijk die, net zoals deze, ernstige motorische storingen vertoont en permanent speekselend in een stuip ligt. Het is heel akelig om te zien en wordt acuut veroorzaakt door insecticiden. De bron van het kwaad moet zo snel mogelijk worden achterhaald om te voorkomen dat de vergiftiging zich herhaald bij hetzelfde dier of bij anderen. Dat is bij buitenkatten niet altijd even gemakkelijk, maar omdat Spasmy nooit buiten komt, moet de bron in huis zijn geweest. Het zal u verbazen hoeveel van dergelijke stoffen in een gemiddeld woonhuis aanwezig zijn en ik loop ze dan ook allemaal zoveel mogelijk langs met de eigenaar.

Het mierenlokdoosje kon niet de oorzaak zijn. Enerzijds omdat het gif erin vaak niet bereikbaar is voor huisdieren, maar het zal toch de eerste hond niet zijn die er één of meerdere opkauwt…. Drie dagen eerder hadden de eigenaren zowel de kat alsook de hond behandeld tegen vlooien en teken, met wat wij een ouder en onveiliger spot-on middel noemen in vergelijking met de modernste middelen. Kat en hond zijn redelijk intiem met elkaar en poeslief poetst de hond weleens… Hij heeft waarschijnlijk zitten poetsen op de vlek die het middel achterliet op de nek van zijn maatje. Samen met zijn eigen dosis enkele dagen eerder wordt de kritische concentratie bereikt waarbij het dier dezelfde verschijnselen krijgt als het te bestrijden ongedierte en er, als het tegenzit, aan komt te overlijden.

Met injecties tegen de nadelige werking van dit bestrijdingsmiddel in combinatie met een medicament dat de akelige spasmen wat tot rust dwingt, lukt het om iets meer rust te herstellen in het lijf. Daarna zoveel mogelijk prikkels (licht, geluid) vermijden. Het kwam goed met ‘Spasmy’.

Jan Anne Schoomhoven, dierenarts

10 april 2018