Dierenagenda's 2018

Ze zijn er weer !!

Vier verschillende dierenagenda’s (weekagenda 2018) met TIPS: Hond / Kat / Vogel / Paard.

Verkrijgbaar bij de balie's van alle locaties van VCHN.

 

Timone Schoonhoven is de jongste dochter van dierenarts Jan Anne Schoonhoven en zijn vrouw Jolanda. Timone heeft samen met haar vader de tips voor de Tip-dierenagenda’s aangeleverd. Zij studeert diergeneeskunde en heeft de liefde voor dit vak van jongs af aan voor ogen gehad.

 

-Betreft weekagenda 2018

-Prijs: 5 euro

-De paardenagenda in samenwerking met dierenarts Gerard Knoop en Jan Anne Schoonhoven

-Mooie foto’s

-Elke week een tip of advies

-Eén bladzijde per week

-A5 formaat

-Overzichtelijk

 

 

 

Vanaf 1 November 2017: Locatie Den Helder op ma t/m vr open van 13.00-17.00 uur

Vanaf 1 november wijzigen de openingstijden van de locatie in Den Helder.

Het wordt van 13.00-17.00 uur op maandag t/ vrijdag.

 

Deze locatie is te vinden op het Ravelijncentre, op de Industrieweg 4 (in het pand van Faunaland XL).

Nieuwsbrief gezelschapsdieren december 2016

Patiënt van de maand december

Ozzy de ruim 2 jarige poes kwam op het spreekuur in Middenmeer langs omdat ze plasproblemen had. Bij het lichamelijk onderzoek was niets vreemds te vinden, alleen was een kleine blaas te voelen die helaas niet aan te prikken was voor urine. Een echo was nodig om de blaas goed in beeld te krijgen om zo aan te kunnen prikken voor verder urineonderzoek om te bepalen waar ze precies last van had. De blaas is te zien op de echo als een zwarte ovale structuur.
In de blaas was iets wits te zien wat er niet hoort te zitten (blauwe pijl wijst het aan in de foto). Een blaassteen! Deze was zo groot dat een operatie nodig was om deze te verwijderen. De steen is uiteindelijk opgestuurd om te onderzoeken uit welke kristallen het precies bestaat. Het bestond uit struviet dus Ozzy staat nu op een speciaal dieet om te voorkomen dat ze dit in de toekomst niet meer krijgt.
 
Ozzy maakt het nu goed! ze plast weer netjes op de bak en eet goed van haar nieuw blaasdieet voer.
 
 
 
 

Geslaagde Sint actie

Dit jaar zijn er in totaal 160 voerbakjes geplaatst bij het VCHN!
Iedereen is verwend met wat lekkers gesponsord door Specific™.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chocolade Fact

De maand van december staat in het teken van onder andere gezelligheid en lekker eten. Daar valt ook chocolade onder! Onze trouwe viervoeters vinden dit ook erg lekker, katten wat minder omdat die kieskeuriger zijn als het om eten gaat.
 
Chocolade is gevaarlijk voor onze huisdieren omdat het namelijk theobromine bevat wat toxisch is en zelfs dodelijke gevolgen kan hebben. Dit komt doordat de stof langzamer wordt afgebroken in het lichaam dan bij ons.
 
De beginnende verschijnselen zijn meestal braken, diarree en veel drinken welke na 1 tot 4 uur optreden na chocolade inname en soms pas na 6 tot 12 uur.
Later kunnen ze symptomen hebben zoals hyperactiviteit, meer drinken, verhoogde hartslag, trillen, toevallen, versnelde ademhaling, een blauwe tong, verhoogde temperatuur (>39,0 ºC) en uiteindelijk coma.
 
Berg de chocolade dus goed op om dit te voorkomen!
 
Indien ze toch iets hebben opgegeten, bel dan zo snel mogelijk naar ons algemeen nummer; 0227-581234
 

Nieuwsbrief gezelschapsdieren november 2016

Patiënt van de maand november

Schmutzy de 3,5 jaar oude poes kwam op het avondspreekuur in Middenmeer omdat er geen voortgang meer zat in de bevalling. Ze had al een kitten geworpen maar die was helaas al overleden. Ze had nog zo'n dikke buik dus de verdenking was dat er nog meer kittens in zaten. Bij het voelen van de buik voelde je inderdaad nog een kitten zitten.
 
Op de röntgenfoto was precies te zien dat er nog 1 groot kitten in Schmutzy's buik zat, alleen wisten we op dat moment niet of het ook nog in leven was. Het echobeeld maakte ons allemaal erg blij want er was duidelijk nog een kloppend hartje te zien! Er is vervolgens gekozen voor een keizersnede aangezien het om een groot kitten ging en moeders geen persdrang meer had.
 
Een mooi gezond kitten is toen geboren. In het begin ging het wat moeizaam bij Schmutzy om de moederrol aan te nemen, maar al snel ging dit gelukkig vanzelf goed. Moeder en dochter maken het goed!
 
 

Vuurwerkangst

Wat voor ons een mooi kleurrijk schouwspel in de lucht is, is voor veel dieren juist een beangstigend moment.
 
Angst voor vuurwerk kan verholpen worden met een training waarbij wij u de juiste begeleiding kunnen geven. Begin november is een goed tijdstip om met deze training te beginnen.
 
Bel of kom langs naar een van onze vestigingen zodat u een rustige jaarwisseling met uw huisdier tegemoet gaat.
 
jaarwisseling huisdier

Fun Fact

Wist je dat een deel van de Labrador retrievers een verandering in hun DNA hebben waardoor ze extra gemotiveerd zijn door voedsel?