Patiënt van de Maand - November

Patiënt van de maand November is de pony Skippy van 18 jaar oud. Begin oktober bleek Skippy hoefbevangen te zijn. Dit was al de tweede keer in korte tijd. Hiervoor werd Skippy behandeld met pijnstillers en bloedverdunners. Er viel echter nòg wat op. Skippy had een dikke vacht en een forse vetophoping in haar nek. Daarom werd besloten om haar te testen op insuline resistentie en de ziekte van Cushing. Skippy bleek inderdaad de ziekte van Cushing te hebben.

De ziekte van Cushing wordt ook wel PPID genoemd, Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID). Het is een hormonale aandoening in de hersenen (hypothalamus) door een tekort van de stof dopamine. Hierdoor is de aanmaak en afgifte van hormonen uit de hypofyse (pituitary gland in het Engels) verhoogd. Dit zorgt voor allerlei ziekteverschijnselen. Deze ziekte komt met name voor bij paarden ouder dan 15 jaar.

De meest kenmerkende symptomen van PPID zijn hoefbevangenheid, vachtveranderingen welke kunnen variëren van problemen met het verharen tot een lange, krullerige vacht en veranderingen in lichaamsbouw. Bij deze laatste verandering zien we vetophopingen boven de ogen of de nek, een ‘hangbuik’ en spierverlies.

De ziekte kan aangetoond worden door het hormoon ACTH te meten in het bloed, dat bij PPID in verhoogde mate wordt afgegeven door de hypofyse. Dit hormoon was bij Skippy duidelijk verhoogd. Daarnaast was het insuline- en glucosegehalte in het bloed ook verhoogd (insuline resistentie), waardoor er een verhoogd risico aanwezig is voor hoefbevangenheid en suikerziekte.

Op basis van het bloedonderzoek werd er besloten Skippy te behandelen met het middel Prascend® dat sinds kort in Nederland op de markt is.  Dit medicijn vult het tekort aan de stof dopamine aan. Dit medicijn zal Skippy levenslang nodig hebben om haar hormoonafgifte te normaliseren.

Afgelopen week hebben we de eerste controle bloedtest  gedaan en de medicijnen lijken aan te slaan, het ACTH hormoon was verlaagd. Skippy kan helaas nog niet zonder pijnstillers door de hoefbevangenheid. Hopelijk zien we hier in de toekomst meer verbetering van en voelt Skippy zich snel weer net zo vitaal als een jonge pony!