Patiënt van de Maand - Juli 2013

 

Gebroken been Skilla

Deze maand aandacht voor fjordenpaard “Skilla”. Ze staat bij manege “het Spil” van ’s Heeren Loo Zorggroep, voorheen Noorderhaven genaamd, in Julianadorp. Skilla wordt daar ingezet bij het gebruik van het huifbed. Dit is een bed tussen twee paarden, waarop cliënten van ’s Heeren Loo met een lichamelijke beperking liggend toch kunnen genieten van een ritje met de paarden.

Skilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In mei stond Skilla plotseling met een dik en pijnlijk linker achterbeen in de paddock. Omdat de ingezette medicatie onvoldoende aansloeg, werd besloten een röntgenfoto van haar been te maken. Hierop was te zien dat beide griffelbeentjes van haar achterbeen gebroken waren. De breuken zijn op de foto hierboven te zien bij de rode pijlen.

Een paard heeft maar één middenhands- of middenvoetsbeentje per been. Een griffelbeen is een overblijfsel van de overige beentjes (van de ring- en wijsvinger of teen). Ze hebben geen duidelijke functie meer voor het paard.Griffelbeentjes

Hieronder is op het linker plaatje te zien hoe de voet van een oerpaard met 4 tenen is veranderd in het huidige been. Het rechter plaatje vergelijkt de verschillende onderdelen van een paarden- en mensenbeen. Bij A. is de enkel of spronggewricht aangegeven, bij B. de knie. De rode pijl geeft de locatie van de griffelbeentjes weer.

 

Omdat bij Skilla de gebroken botjes zover van elkaar verplaats waren dat deze niet meer aan elkaar konden groeien, moest ze geopereerd worden. Hierbij zijn onder algehele narcose de losse botstukken verwijderd.

Momenteel is Ze druk bezig met haar herstel. Jammer genoeg verloopt dit langzaam, maar ze wordt goed verzorgd door alle medewerkers en cliënten van ’s Heeren Loo! Samen met een ander fjordenpaard mag ze in de speeltuin lopen en 2 maanden na haar “ongeluk” kon eindelijk het verband eraf. Dat gaat dus de goede kant op en hopelijk kan Skilla snel weer voor het huifbed lopen!