Patiënt van de Maand - September 2013

Benauwde kat Poekie

Tijdens het spreekuur in de nieuwe praktijk te Wervershoof kwam de 5 jarige kater Poekie met de verschijnselen van sloomheid, mager worden en soms braken. Wat opviel was dat hij een snelle pendelende ademhaling had (tegengestelde beweging van borst en buik).

Bij navragen bleek dat Poekie deze ademhaling al had vanaf toen ze hem 1,5 jaar geleden kregen vanuit het asiel. Bij het luisteren naar het hart bleek dat deze aan de rechter kant niet hoorbaar was. Dit kan duiden, in combinatie met een pendelende ademhaling, op een hernia diafragmatica (een opening in het middenrif).

De vervolgstap: het maken van röntgenfoto’s van de borstkast om te zien wat er precies aan de hand was.

Hieronder een röntgenfoto van een kat met een normale borstholte. Daarop is de luchtpijp duidelijk te zien als een zwarte lijn lopend vanaf links boven. Lucht wordt op röntgenfoto’s zwart weergegeven, weefsel grijs/wit en bot wit. Het hart is zichtbaar in het midden van de borstholte. Eromheen zitten de luchthoudende longen. Rechts op de foto is de lever zichtbaar als een witte bolling. De lijn van de bolling zelf is het intacte middenrif.

 Röntgenfoto van een kat met normale borstholte

Röntgenfoto van een kat met normale borstholte

Hieronder de gemaakte röntgenfoto van Poekie. Hierop is te zien dat de buikorganen zijn verplaatst naar de borstkast die de longen naar boven drukken. Het middenrif is niet meer zichtbaar, want duidelijk onderscheid tussen borstkast en buik is er niet meer, zoals wel te zien is op de röntgenfoto hierboven.

Röntgenfoto borstkast en buik van Poekie voor de operatie

Röntgenfoto borstkast en buik van Poekie voor de operatie

Operatie van een hernia diafragmatica kan gecompliceerd zijn, aangezien het middenrif grote schade kan hebben waardoor het volledig goed dicht hechten van de opening moeilijk wordt. Daarnaast moet er actief beademing gegeven worden, omdat de druk in de borstkast wegvalt bij het openmaken van de buik om de opening in het middenrif te hechten. 

Röntgenfoto Poekie na de operatiePoekie is doorverwezen naar een zeer gespecialiseerde dierenkliniek. De operatie is uiteindelijk geslaagd. Hiernaast de röntgenfoto die na de operatie is gemaakt. De buikorganen zijn niet meer te zien in de borstholte, het hart en middenrif weer wel. Na een aantal dagen rust en medicatie is Poekie weer helemaal opgeknapt!

 

Röntgenfoto Poekie na de operatie - foto Tweede Lijn, Wilhelminaoord