Nieuw Leptospirosevaccin

 

Als hondeneigenaar laat u uw hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil.

De ziekte van Weil, ook wel Leptospirose genoemd, wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze kiemen bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De Ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose worden gezien.

Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet een zoönose), is een goede bescherming tegen Leptospirose belangrijk.

Een hond raakt besmet nadat leptospiren, vanuit de leefomgeving, via wondjes of de slijmvliezen het lichaam binnendringen. In sommige gevallen blijven de ziekteverschijnselen beperkt tot algemene symptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren, waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met Leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie veelal een dodelijke afloop of de hond overleeft met ernstige restverschijnselen.

Via urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van deze vervelende bacteriën in het milieu.

 

Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten komt uw hond in contact met de ziektekiem. Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw hond de noodzakelijke weerstand op en vermindert u de kans dat uw hond ziek wordt.

Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen, te weten Leptospira Canicola en L. Icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins die jaarlijks worden gegeven beschermden uitstekend tegen deze twee varianten. Omdat steeds vaker ook twee andere varianten in West-Europa worden aangetroffen (L. Australis en L.Grippotyphosa), is het vaccin vernieuwd en daardoor aangepast aan de nieuw ontstane situatie. Om bescherming te bieden tegen alle leptospiren, is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.

Bij de eerste toevoeging van dit nieuwe vaccin tijdens de jaarlijkse vaccinatie, is het zeer belangrijk dat de hond na 4 weken eenmalig een boostervaccinatie krijgt (van alleen het nieuwe gedeelte), zodat de weerstand ook tegen deze nieuwe leptospiren goed wordt opgebouwd. De boostervaccinatie na 4 weken gaat tegen een gereduceerd tarief:€ 17.50