Patiënt van de Maand - Februari 2014

Dit keer een niet alledaagse patiënt in de praktijk.

 

Mag ik u voorstellen: Saar. Saar is een hangbuikzwijn van 61 kilogram. En Saar is heel lief… tussen de berige periodes in! U moet weten, een zwijntje is iedere 3 weken berig. En berig zijn houdt in dat ze bereid is tot paren met een partner. Tijdens de beige periode is Saar zichzelf niet, ze is chagrijnig, kan hard gillen om het mannetje te roepen, heeft stemmingswisselingen en is niet zindelijk meer. Kortom ze is zichzelf niet. En dat 4 dagen lang…

 

Om dit te verhelpen kun je een zwijntje castreren, of zoals het bij vrouwelijke dieren in de volksmond wordt genoemd, steriliseren. Bij het castreren worden de eierstokken uit de buikholte verwijderd. Hierdoor is er geen productie meer van vrouwelijke  geslachtshormonen en dus wordt Saar niet meer berig!

Het vergde nogal wat organisatie van beide kanten. Ten eerste moest Saar in de auto, om vervoerd te worden naar de praktijk. Op de praktijk aangekomen moesten we Saar overtuigen om toch echt uit de auto te komen en vervolgens naar binnen te lopen.

In de spreekkamer controleert dierenarts Gitte Lont de gezondheid van Saar, voordat zij haar een narcosemiddel geeft via een injectie. Als Saar onder narcose is, wordt het operatiegebied gewassen en steriel gemaakt. Vervolgens rijden we haar naar de operatiekamer waar Saar met gasanesthesie gedurende de nodige operatietijd onder narcose wordt gehouden.

Door middel van een snede in de buik worden de eierstokken opgezocht, afgebonden en verwijderd. Daarna wordt alles weer gehecht en  mag Saar weer wakker worden.

Eenmaal wakker mag Saar weer naar huis. Met veel overtuiging hebben we haar weer de auto in gekregen. Want ja, je blijft een dame en je laat je niet zomaar alles gebeuren!

Een paar dagen later is Saar weer de oude en zal nu de lieve Saar blijven zonder berige periodes!