Patiënt van de Maand - Maart 2014

Pony Maxi met eigenaar en kleinzoon Max

 

Eind februari waren we bij een oude pony met huidproblemen. Deze maakte zich echter snel uit de voeten bij het zien van de dierenarts. Zijn maatje de shetlandpony Maxi kon dat echter niet. Zijn voetjes deden pijn door hoefbevangenheid.

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ontsteking van de lederhuid tussen de hoefwand en het bot in de hoef, het hoefbeen. Er vindt een aantasting plaats van de bloedvaten in de hoef. Hierdoor ontstaat er zwelling tussen het hoefbeen en de hoefwand, wat veel pijn op levert.

Hoefbevangenheid ontstaat door verstoringen van de stofwisseling van het paard en daardoor een veranderde doorbloeding van de hoef. Dit kan meerdere oorzaken hebben: verteringsstoornissen of ontstekingen waarbij gifstoffen (endotoxinen) vrijkomen, overbelasting, overgewicht, verkeerd medicijngebruik of stofwisselings-stoornissen zoals diabetes en de ziekte van Cushing.

Paarden met acute hoefbevangenheid willen niet meer bewegen en lopen heel gevoelig. De hoeven voelen warm aan en er is het kloppen van de hartslag in de ondervoet voelbaar.

Door de ontsteking wordt de verbinding tussen de hoefwand en het hoefbeen verbroken en kan er kanteling optreden van dit hoefbeen. De punt ervan drukt dan op de binnenkant van de zoolzool, wat pijn en kneuzingen oplevert en zelfs kan leiden tot een perforatie van de zool.

Bij chronische hoefbevangenheid zijn de symptomen milder en groeit er een afwijkende hoef: een pantoffelhoefje.

 

Maxi is in het verleden al eerder hoefbevangen geweest en had ook afwijkend gegroeide hoefjes. Deze zijn door onze hoefsmid mooi gecorrigeerd en samen met de ingestelde behandeling van ontstekingsremmers en pijnstillers loopt Maxi nu weer en stuk vlotter en kan hij zijn grote vriend weer bijbenen!

 

Links: Maxi zijn net bekafte hoefje
Rechts: Voorbeeld pantoffelhoef