Teken weer volop in aantocht

Teken kunnen veel verschillende ziekteverwekkers overdragen naar zowel mens als dier.

Enkele belangrijke zijn ziekte van Lyme, Babesiosis, Ehrlichiosis en Anaplasmosis.

Ziekte van Lyme

De bekendste tekenziekte in Nederland is de de ziekte van Lyme (Borrelia burgdorferi). Deze wordt overgedragen door Ixodesteken die zowel mensen als dieren kunnen besmetten.

Net zoals alleen vrouwelijke muggen ons prikken voor een bloedmaaltijd, zijn de vrouwelijke teken daar ook goed in. In Nederland is gemiddeld één op de drie teken besmet met de Lyme-bacterie.

Symptomen zijn: plots kreupel, verminderde eetlust, sloomheid en koorts. Dit treedt 2 tot 5 maanden na de tekenbeet op! De typische huidverandering rondom de tekenbeet wordt bij honden niet of zelden waargenomen(vacht).

Ixodes Ricinus teken, onder mannetje en boven vrouwtje

Ixodes Ricinus teken, onder mannetje                            Borrelia burgdorferi (bacterie)
en boven vrouwtje                            

Vaccin tegen ziekte van Lyme

Vaccineren tegen de ziekte van Lyme is mogelijk. Het zorgt voor een sterk verminderd risico op overdracht van teek naar gastheer.

 

Verwijderen teek

Overdracht van de Lyme-bacterie naar de hond vindt ongeveer 18-48 uur na de beet plaats. Dagelijks uw hond controleren op teken is dus belangrijk! Gebruik een goede tekentang.

De teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop verwijderen. Van te voren de teek niet irriteren met olie of alcohol, aangezien ze daardoor meer speeksel naar de gastheer injecteren met daarin ziekteverwekkers.

Nadat u de teek geheel heeft verwijderd, mag u de bijtwond wel schoonmaken met alcohol (70%) of jodium. Als de teek langer dan 24 uur heeft vastgezeten, is het advies met uw dier naar de dierenarts te gaan om mogelijke infectie tegen te gaan.

Preventieve bestrijdingsmiddelen

Vooral in de periode maart tot en met oktober en in gebieden met een verhoogd risico op besmetting, is het advies om tekenbestrijdingsmiddelen te gebruiken. We adviseren pipetvorm(druppels in de nek), halsband of  tabletten, al naar gelang de situatie en uw wensen.

Ook bij reizen naar het buitenland zijn deze bestrijdingsmiddelen belangrijk!

Babesiosis

Babesia canis (parasiet in rode bloedcellen) veroorzaakt babesiose bij de hond en wordt overgedragen door de teek met de naam Dermacentor reticulatus.

Kenmerken: sloomheid, koorts, verminderde eetlust, bleke slijmvliezen en bloed in de urine. De tijd tussen infectie en ontstaan van verschijnselen (incubatieperiode) is 10 dagen tot 3 weken.

Ehrlichiosis

E. canis (bacterie in witte bloedcellen) veroorzaakt ehrlichiose bij de hond en wordt overgedragen door Rhipicephalus sanguineus teken die vrij zelden in Nederland worden gevonden.

De verschijnselen lijken op die van Babesia canis. Deze treden meestal op 5 tot 20 dagen nacontact.

Anaplasmosis

Annaplasma. phagocytophilum (bacterie in witte bloedcellen) veroorzaakt anaplasmose en wordt overgedragen door Ixodes teken.

Deze infectie komt voor bij de mens, hond, paard en herkauwers. Het veroorzaakt sloomheid, koorts, blauwe plekken, bloedneus, spierpijn en kreupelheid. De ziekte treedt op tussen de 5 tot 20 dagen na besmetting.