Nieuwe Naam Kennelhoest = Besmettelijke Hondenhoest

Kennelhoest is een verzamelnaam van verschillende infecties (door zowel virussen als bacteriën) die zorgen voor een ontsteking in de keel en luchtpijp van een hond. Het is erg besmettelijk voor andere honden.

 

De verschijnselen bestaan uit een aanhoudende droge hoest, lijkend op het geluid van een gans of toeter. De eetlust en activiteit veranderen meestal niet, maar vaak gaan honden kokhalzen waarbij wit slijm uit de bek kan komen. Er kan koorts optreden of neusuitvloeiing worden gezien.

 

Honden kunnen kennelhoest op verschillende manieren krijgen. Het verspreidt zich via

·         kleine druppeltjes (aerosolen) in de lucht,

·         direct contact met een besmette hond

·         of via contact met besmette objecten zoals bijvoorbeeld schoenzolen.


Kennelhoest is erg besmettelijk. Het is niet alleen op te lopen in een kennel of dierenasiel (meerdere dieren bij elkaar). Het drinken uit dezelfde waterbak die bijvoorbeeld bij een strandtent staat of het groeten van een andere hond in het park kan ook een manier zijn om het op te lopen. Kennelhoest is duidelijk geen juiste benaming. Vanaf nu wordt het in Nederland ‘besmettelijke hondenhoest’ genoemd.


Zie ook onderstaande cirkeldiagram voor de meest voorkomende locaties om de besmettelijke hondenhoest op te lopen.

http://www.honden-msd-animal-health.nl/actie/media/1/ContentImages/186/taartdiagram-hondenhoest-overal.png

 

Indien uw hond de verschijnselen heeft van besmettelijke hondenziekte, dan is het advies om het contact met andere honden direct te vermijden.
De meeste honden hebben continue last van een pijnlijke hoest en er bestaat een kans op het doorslaan van de infectie naar de longen met longontsteking tot gevolg. Een antibioticumkuur kan worden gegeven die de specifieke bacteriën bestrijdt.
Daarnaast is het dragen van een borsttuig beter dan een halsband. Zo wordt er minder druk gegeven bij de keel wat zorgt voor minder irritatie en zal het genezingsproces sneller verlopen.

 

Door uw trouwe viervoeter jaarlijks te vaccineren via een neusdruppelvaccinatie, wordt er bescherming opgebouwd tegen deze zorgelijke besmettelijke hondenhoest. Zo is uw hond aanzienlijk minder vatbaar voor de aandoening en bijbehorende verschijnselen.