Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Welkom bij dierenartspraktijk Veterinair Centrum Holland Noord

Met vijf vestigingen in de kop van Noord Holland leveren we zorg voor al uw gezeldschapsdieren.

Hoewel vogels geen zweetklieren hebben, bestaat in de volksmond wel het begrip ‘zweetziekte’. En hoewel het niets met zweet te maken heeft, zijn de vogels met deze aandoening wel steeds nattig. Het is vooral een probleem bij het kweken van jonge vogels en dit wordt ook wel ‘natte nestenziekte’ genoemd.

De oorzaak is een colibacterie. Colibacteriën leven van nature in het maag-darmkanaal en hebben daar een functie in het handhaven van het natuurlijke evenwicht van de darmflora. Hij dankt er zelfs zijn naam aan, want de Latijnse benaming voor de dikke darm is Colon. In deze dikke darm, die onderdeel is van het laatste stuk darm, vinden wat afrondingen plaats van de ontlasting.

Met name wordt er in de dikke darm water onttrokken aan de nog vloeibare resten van wat enkele dagen eerder nog fijngekauwd voedsel was. Het vele water is afkomstig van drinken, vocht uit eten, speeksel en verder maag- en darmsappen. Stevige ontlasting is gemakkelijker op een schone manier uit te scheiden en ontwatering gaat uitdroging van het lichaam tegen. Tijdens dit proces zorgen colibacteriën er voor dat tot dan toe onverteerde voedselresten alsnog verrotten en vergist worden. Met als prettige bijkomstigheid dat daarbij vitamine K gevormd wordt, wat voor mens en dier een onmisbare stof is die onder andere een belangrijke rol speelt in de bloedstolling.

Als door wat voor omstandigheden dan ook de darm snellere bewegingen gaat maken (verhoogde peristaltiek) dan is er tekort tijd voor een voldoende ontwatering van de ontlastingsbrij en spreken we van diarree. Bij het tegenovergestelde (verlaagde peristaltiek) gaat het ontwateren te lang door, wordt de ontlasting veel te hard en dat noemen we obstipatie.

Teveel colibacteriën van de verkeerde soort kan door afgifte van ziekmakende stofjes de peristaltiek verhogen. Zweetziekte grijpt vooral zijn kans wanneer de voeding van de vogels niet optimaal is. Feitelijk is het de diarree die de nesten bevuilt en zo de jonge vogels continu nat houdt. Normaal zit er rond de ontlasting van de jonge vogels een vliesje dat de ontlasting als het ware verpakt. De ouders rapen het op en werpen het uit het nest. Bij de coli-infectie (colibacillose) is de functie van de darmen verstoord en wordt ook het beschermende vliesje niet geproduceerd. Het risico op sterfte van de jongen is groot en bij wel overleven zijn de dieren, ook op latere leeftijd, vaak niet erg sterk.

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

12 juni 2018

Laatste Nieuws

 
Back to Top