Patiënt van de Maand - Maart 2016

Patiënt van de maand – Maart 2016

Puck, de 6 jaar oude Bouvier, kwam half februari langs op het spreekuur omdat ze kreupel liep met haar rechter voorpoot. Er bleek een verdikking te zitten met een gaatje aan de voorkant van haar rechter voet. Naast de opgezwollen huid was deze rood verkleurd en was de plek erg pijnlijk. Dit zijn typische verschijnselen van een acute ontsteking.

De medische term van ‘ontsteking’ is afgeleid van het ontsteken van vuur. De vijf ontstekingskenmerken zijn dan ook; dolor (lokale pijn), calor (lokale warmte), tumor (lokale zwelling), rubor (lokale roodheid) en functio laesa (functieverlies).

Puck kreeg een antibiotica kuur mee en het advies om regelmatig de poot in een biotex-groen (geen blauw want daar zit bleekmiddel in) bad te houden om zo goed te ontsmetten.

Dit had uiteindelijk niet het gewenste effect, het werd niet beter. De verdenking van een vreemd lichaam (corpus alienum) in de voet was nu meer waarschijnlijker.

Er zijn röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er iets al zichtbaar was, zodat de lokalisatie van het probleem goed te bepalen was voor de operatie. Helaas was er niets vreemds zichtbaar. Zelfs met de echo waren geen afwijkingen te vinden.

De vervolgstap was de plek chirurgisch te openen onder narcose. Dit is meestal geen gemakkelijke klus, omdat het ‘vreemde lichaam’ zo ingekapseld kan zijn waardoor het moeilijk te vinden is. Het is uiteindelijk wel gelukt! Een groot stuk riet is in zijn geheel verwijderd uit de diepte tussen de pezen.

Puck maakt het nu goed. De volgende dag na de operatie wilde ze alweer achter een mol aan sprinten!