Patiënt van de maand mei 2016

Barry patient van de maand

Barry de 5 maanden oude Rottweiler had al een langere tijd last van geregeld dunne ontlasting. Verder was hij erg levendig en was de eetlust niet veranderd. Hij was laatst nog goed ontwormd dus daar kon het ook niet aan liggen. Zijn vriendin Roxy had deze verschijnselen nog niet.

Bij het lichamelijk onderzoek van Barry waren geen afwijkingen gevonden. De vervolgstap was een onderzoek van 3 verschillende hoopjes ontlasting om de maag-darmparasiet Giardia aan te tonen. Dit is een flagellaat (protozoaire parasiet) welke bij de hond en de kat een van de meest voorkomende maag-darmparasieten is. Vooral bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand komt het voor.

Meestal veroorzaakt deze parasiet geen verschijnselen, maar soms zorgt het voor een hardnekkige, terugkerende diarree doordat Giardia in de omgeving langdurig kan overleven en zo snel herbesmetting kan optreden.

De overdracht vindt plaats via opname van ontlasting met cysten (besmettelijk stadium van Giardia) via de bek. Een opname van slechts 10 cysten zorgt voor een infectie. Er worden per gram ontlasting 100.000 cysten uitgescheiden!

Giardia is een zoonose. Dit betekent dat een besmetting kan optreden van dier naar mens. Goede hygiëne is dus belangrijk!

Barry is inmiddels behandeld met medicijnen tegen Giardia. Hij heeft nu gelukkig geen last meer van de geregeld dunne stinkende ontlasting!

Cysten

Cysten

Ook wel oocysten genoemd (besmettelijk stadium van Giardia), welke weken tot maanden besmettelijk blijven in een koele en vochtige omgeving.

 

 

Trofozoieten

Trofozoieten

Parasiet stadium van Giardia, gezien onder de microscoop.