Nieuwsbrief gezelschapsdieren augustus 2016

Patiënt van de maand augustus

Spikey kwam op een woensdag in Wervershoof op spreekuur omdat hij al een paar dagen wat last had van zijn oor. Na goed de oren bekeken te hebben was er links in de diepte van de gehoorgang een deel van een grasaar te zien! Dit zat dus al die tijd in het oor te kriebelen.
 
Grasaren hebben aan de voorkant een scherpe punt en aan de achterkant kleine weerhaakjes. Ze worden ook wel 'kruipers' genoemd omdat ze soms zelfs door de huid naar binnen kunnen dringen.
 
Om de grasaar in het linker oor van Spikey zo goed mogelijk te verwijderen zonder extra schade te richten aan de gehoorgang, is Spikey onder narcose gebracht. Rondom de grasaar die net voor het trommelvlies zat, was de gehoorwand al gaan ontsteken, dus maar goed dat hij ontdekt was en er snel uit gehaald kon worden. Spikey maakt het goed, hij heeft geen last meer van een kriebelend oor!
 
   

Nieuw vaccin VHD2 voor konijnen

Momenteel is er in Nederland sprake van een epidemie van het VHD2 virus. VHD (Viral Hemorrhagic Disease) is een zeer ernstige en snel overdraagbare aandoening die bij konijnen vrijwel altijd plots dodelijk verloopt. Het virus kwam tot voor kort niet in Nederland voor maar is inmiddels over het hele land verspreid.
 
Er is helaas geen behandeling mogelijk voor een konijn dat besmet is met VHD2. Konijnen die de ziekte oplopen sterven binnen 3-5 dagen na besmetting, vaak zonder andere merkbare verschijnselen.
 
Vanwege de ernst van de aandoening en het gebrek aan behandeling adviseren wij uw konijnen hiertegen te beschermen. Inmiddels hebben we het nieuwe vaccin en zijn we al volop bezig met het vaccineren van konijnen tegen VHD2. Het vaccin Nobivac Myxo-RHD waarmee we konijnen al jaarlijks mee vaccineren geeft geen bescherming tegen het nieuwe virus variant VHD2!
 
De vaccinatie tegen VHD2 gebeurt met een onderhuidse injectie en dient twee maal gegeven te worden met 6 weken tussenperiode, vervolgens elk halfjaar.
 
Neem zo snel mogelijk contact op om uw konijnen te beschermen voor deze akelige ziekte!

Fun Fact

De neus van een hond is een soort thermostaat welke helpt met het reguleren van het interne verkoelings systeem. Hoe langer de neus van een hond hoe effectiever het verkoelings systeem kan werken. Dit komt door klieren in beide neusgangen die hetzelfde werken als zweetklieren bij de mens.