Nieuwsbrief gezelschapsdieren december 2016

Patiënt van de maand december

Ozzy de ruim 2 jarige poes kwam op het spreekuur in Middenmeer langs omdat ze plasproblemen had. Bij het lichamelijk onderzoek was niets vreemds te vinden, alleen was een kleine blaas te voelen die helaas niet aan te prikken was voor urine. Een echo was nodig om de blaas goed in beeld te krijgen om zo aan te kunnen prikken voor verder urineonderzoek om te bepalen waar ze precies last van had. De blaas is te zien op de echo als een zwarte ovale structuur.
In de blaas was iets wits te zien wat er niet hoort te zitten (blauwe pijl wijst het aan in de foto). Een blaassteen! Deze was zo groot dat een operatie nodig was om deze te verwijderen. De steen is uiteindelijk opgestuurd om te onderzoeken uit welke kristallen het precies bestaat. Het bestond uit struviet dus Ozzy staat nu op een speciaal dieet om te voorkomen dat ze dit in de toekomst niet meer krijgt.
 
Ozzy maakt het nu goed! ze plast weer netjes op de bak en eet goed van haar nieuw blaasdieet voer.
 
 
 
 

Geslaagde Sint actie

Dit jaar zijn er in totaal 160 voerbakjes geplaatst bij het VCHN!
Iedereen is verwend met wat lekkers gesponsord door Specific™.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chocolade Fact

De maand van december staat in het teken van onder andere gezelligheid en lekker eten. Daar valt ook chocolade onder! Onze trouwe viervoeters vinden dit ook erg lekker, katten wat minder omdat die kieskeuriger zijn als het om eten gaat.
 
Chocolade is gevaarlijk voor onze huisdieren omdat het namelijk theobromine bevat wat toxisch is en zelfs dodelijke gevolgen kan hebben. Dit komt doordat de stof langzamer wordt afgebroken in het lichaam dan bij ons.
 
De beginnende verschijnselen zijn meestal braken, diarree en veel drinken welke na 1 tot 4 uur optreden na chocolade inname en soms pas na 6 tot 12 uur.
Later kunnen ze symptomen hebben zoals hyperactiviteit, meer drinken, verhoogde hartslag, trillen, toevallen, versnelde ademhaling, een blauwe tong, verhoogde temperatuur (>39,0 ºC) en uiteindelijk coma.
 
Berg de chocolade dus goed op om dit te voorkomen!
 
Indien ze toch iets hebben opgegeten, bel dan zo snel mogelijk naar ons algemeen nummer; 0227-581234