VCHN maakt stap voorwaarts in operatietechniek

Vanaf maart is het mogelijk om uw hond bij het VCHN via laparoscopie te laten steriliseren.

Dit betekent dat er voor de operatie slechts twee kleine gaatjes van een halve centimeter in de buik van de hond gemaakt worden. Eén gaatje in de navel en de andere iets verder naar voren. Door het ene gaatje wordt een cameraatje in de buik van de hond gebracht en via het andere gaatje worden de eierstokken verwijderd.

 

Laparoscopische Sterilisatie

De twee kleine gaatjes worden onzichtbaar gehecht, zodat de hond de hechtingen er niet zelf uit kan halen en dus ook geen kap meer om hoeft na de operatie. 

Doordat er geen grote operatiewond gemaakt wordt, heeft de hond ook minder napijn van de operatie. Ook wordt er minder in de buik gemanipuleerd, zodat er minder kans op ontstekingen is en een veel sneller herstel.

Bij honden van grote rassen bestaat het risico van een maagverdraaing. Met laparoscopische technieken is het mogelijk om de maag aan de ribwand vast te zetten, wat het risico op een maagverdraaing aanzienlijk verkleind. Het is mogelijk om deze ingreep gelijktijdig met de laparoscopische sterilisatie uit te voeren.

Ook reutjes, waarbij één of beide ballen niet zijn afgedaald naar de balzak en zich nog in de buikholte bevinden, kunnen via laparoscopie geholpen worden.