Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Een eencellig diertje veroorzaakt de infectieziekte Toxoplasmose. Toxoplasma gondii, zoals het krengetje officieel heet, misbruikt de kat als onderdeel van zijn bestaan. We kennen hem als de parasiet waar zwangere vrouwen voor moeten oppassen als ze de kattenbak schoonmaken. Dágelijks doen en mèt handschoenen. Dat is het advies. Ook handschoenen in de tuin en bij andere aarde gerelateerde kunsten, want poeslief poept ook in de openheid. En wat je (bijna) zwanger zijnde vooral niet moeten doen is vlees rauw eten Als je niet in verwachting bent, is er niks aan de hand.

Om ergens de levenscyclus van ‘Toxi’ te laten beginnen, starten we bij de volwassen parasiet die zo nu en dan voorkomt in de darm van bijvoorbeeld een jeugdige kat. De volwassen geworden Toxi moet voor nageslacht zorgen. Haar eitjes zijn microscopisch klein, want dat is zij ook. Via de ontlasting van alléén de kat(achtigen) belanden ze in de open wereld waar ze twee dagen moeten ontwikkelen. Muizen en vogels die de rijpe eitjes binnen krijgen worden zelf niet ziek (ze zijn tussengastheren en -dames), maar bewaren de uit het eitje gekropen ‘larfje’ in hun spieren tot de kat ze vangt en opeet. Zo besmet een kat zich.

Ook vee krijgt ze ook binnen, deze dieren worden zelden ziek en bewaren de larven eveneens tot een kat er rauw van te eten krijgt….. of een mens. Veel mensen worden er ook niet ziek van, terwijl sommigen er een soort griepgevoel met koorts van ervaren. Aangezien de infectie redelijk goed immuniserend werkt, krijg je de infectie maar één keer. Maar er zit een ‘larfje onder het gras’. Bij zwangere vrouwen (en ook soms bij drachtige dieren) gaat de infectie naar de ongeboren vrucht en brengt daar dan mogelijk ernstige schade toe aan zenuwweefsel en organen. Zeer onwenselijk. Vandaar de eerdere adviezen.

Bijna de helft van de mensen in Nederland is bij een bloedtest positief op Toxoplasma. Hoe ouder de persoon, hoe groter die kans. Daar waar jongeren tot 25 procent de infectie al eens hebben doorlopen is dat bij de ouderen onder ons tot zelfs 75 procent.

Voordat Jolanda zwanger werd van ons eerste kind werd ze negatief getest. Riskant en wonderlijk tegelijk, want ze had tot op dat moment altijd met katten geleefd en was altijd met aarde in de weer. Voor en tijdens alle vijf haar zwangerschappen werd er daarom stelselmatig getest, omdat ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werkzaam was in de dierenartspraktijk en duidelijk in de gevarenzone zat. Er is dan tenslotte altijd wel ergens kattenontlasting. Overigens is ze al die tijd negatief getest gebleven.

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

2 juli 2019

Back to Top