Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

De Nederlandse benaming voor ‘myiasis’ is vliegenlarvenziekte, oftewel maden! Lucilia is een bekende veroorzaker en hoewel haar naam schattig klinkt is er niks schattigs aan. Lucilia Sericata is een seriemoordenares. Deze blauwgroen gekleurde bromvlieg legt haar groepjes met eitjes op warme vochtige plaatsen tussen haren of veren en graag ook in wonden.

Zelfs kleine restanten van ontlasting, wondvocht of urine in de vacht of in de directe omgeving van het dier, zijn sterk genoeg geurend om deze tweevleugelige van heinde en verre te verleiden om zich voort te planten. Van oorsprong doet ze goed werk. Kadavers behoren in een mum van tijd tot het verleden. Schoon, tot op het bot. Maar bij gebrek aan dode dieren, gaat ze op jacht naar levende prooien om haar voortbestaan zeker te stellen. Met succes. Dat wil zeggen, als haar misdaden tegen de diere-lijk-heid niet op tijd worden ontdekt.

Uit de eitjes kruipen binnen enkele uren tot dagen, afhankelijk van de temperatuur, de witte larven die aan de slag gaan met hun omgeving. Ze groeien razend snel. Omdat ze alleen rottend dood vlees kunnen eten, dus geen levend vlees, scheiden de jonge maden stofjes af die er voor gaan zorgen dat het levende weefsel versterft. Ze bereiden je als maaltijd als het ware voor, en grazen je dan naar binnen. Goed hoorbaar overigens, maar dat terzijde. Het effect van de ziekte versterkt zichzelf. Door de geur van het aangetaste vlees ontstaat er een (nog) sterkere rottingsgeur die nog meer vliegen zal aantrekken.

Slachtoffers, veelal in de warmere maanden, dus van april tot oktober, zijn vooral schapen, kippen, konijnen en oudere katten. Maar ik heb ze ook ontmoet op honden, paarden, runderen... En het meest vervelende is dat een dierenlijf niet goed tegen rottend vlees kan. Stofjes uit de stervende en vergane cellen worden door kleine vaatjes opgenomen en vergiftigen als het ware het lichaam, waardoor het dier zich ziek gaat voelen. In combinatie met de pijn van de wond stopt het met eten en drinken. Omdat er een voor bacteriën gemakkelijke ingangspoort is, dreigt er ook via deze route een groot gevaar. Niet zelden verloopt deze aandoening dodelijk of is er geen andere optie dan euthanasie.

In de warmere maanden is het dus uitermate belangrijk om de verblijfplaatsen van dieren uiterst droog en schoon te houden. En in zoverre dat mogelijk is, ook ervoor te zorgen dat vliegen hun prooi niet kunnen benaderen, door zorgvuldig gebruik te maken van vliegengaas. Tevens zijn er middelen voor op het dier die de vliegen weren en afdoden bij contact.

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

30 juli 2019

Back to Top