Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Wie zag er op zijn minst niet ooit een stukje van:The Lion King. Destijds een Amerikaanse handgetekende animatiefilm uit 1994, geproduceerd door Walt Disney Feature Animation. Alweer 25 jaar geleden. Het verhaal speelde zich af op de Afrikaanse savanne, waar de koning der dieren, de leeuw, zich als heer en meester voordeed. De dieren in deze tekenfilm zijn allemaal dusdanig vermenselijkt, dat zij kunnen praten en denken als mensen. De muziek klinkt iedereen nog wel in de oren. Zeker toen het verhaal ook als musical op het toneel werd gebracht. Hoewel die nu gestopt is, trok deze voorstelling wereldwijd meer dan 100.000.000 bezoekers… Ik vind het veel. Maar zelf liet ik verstek gaan. Ik ben ook niet echt een makkelijke stoelzitter…

Na 25 jaar heeft Walt Disney de film opnieuw uitgebracht, nu als een uitermate realistische computer-geanimeerde uitgave. En dochter Timone wilde hem graag met ons in de bioscoop bekijken. Na wat gepuzzel vonden we afgelopen vrijdag om kwart voor tien in de avond een geschikt moment. Ik realiseerde me wel dat na een dag en avond werken met dieren de ontspanning ook wel aardig dierlijk zou zijn, maar ik verheugde me ook wel op een speelfilm met levensecht gemaakte dieren. Ik vond het ongeëvenaard.

Ze zijn er begin 2017 mee begonnen. En hoewel het tegenwoordig heel gemakkelijk lijkt om een computer de opdracht te geven een natuurlijk schouwspel op de Afrikaanse savanne in elkaar te zetten, is die gedachte een lelijke vergissing, wat ook wel blijkt uit de geschatte kosten om deze film in elkaar te zetten, die zijn 250.000.000 dollar. Ook niet mis.

Het verhaal herbergt fantastische natuurbeelden en uitermate mooi weergegeven kenmerken en bewegingspatronen van allerlei soorten dieren in het oerwoud en op de savanne; liefde en trouw en haat en nijd. De menselijke aspecten van de samenleving komen uiteraard pijnlijk aan de orde, want ook al zijn het heel natuurgetrouw weergegeven beelden van dieren, ze spreken allemaal Engels. Of Nederlands als je de middagvoorstelling bezoekt.

Recensies spreken over de tranen die onherroepelijk vloeien, met name vanwege het indringende verhaal zelf. Maar wat mij vooral ook weer verpletterend trof was de desastreuze verwoesting van een paradijselijk leefgebied, vanaf het moment dat daar onzorgvuldig mee wordt omgegaan. En hoewel de Lion King alweer een tijdje geleden is geschreven, het doet helaas zeker ook in onze tijd van leven nog niets af aan de vergelijking die je onherroepelijk kunt maken met hoe wij onze uitermate paradijselijke natuur wereldwijd voor de leeuwen werpen!

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

6 augustus 2019

Back to Top