Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Achteraf vraagt je je als eigenaar af hoe het zover kon komen met Poes, maar we weten dat katten continue moeten eten. Elke dag en liefst ook goed verdeeld over de dag. Als een hond een aantal dagen niet eet, is dat natuurlijk ook niet handig. Maar om de kat die één of in ieder geval enkele dagen niet eet, maak ik me veel meer zorgen dan over de hond die even niet wil eten. Niet voor niets is het heel gewoon dat de kat altijd wel wat te knabbelen heeft staan en dat dit bij de meeste honden niet haalbaar is, omdat ze anders de tent uitgroeien. De katachtige vangt en eet van nature dagelijks wat ze nodig heeft terwijl de hondachtigen op een flinke prooi lang kunnen teren. Katten eten ook alleen maar vers vlees terwijl de honden niet moeilijk doen over een weekje bederf.

Poes was wat snotterig, de oogjes vloeiden wat pussig, stonden steeds wat samengeknepen en regelmatig werd er gehoest, geproest en geniest. (De definitie van proesten is: onwillekeurig en met flinke kracht water, speeksel, slijm of snot uitstoten… Ik denk dat niezen duidelijk de neus betreft, hoesten de mond als uitlaatklep kiest en proesten gebruik maakt van allebei?) Verder was Poes altijd een sterke dame geweest, heel actief en graag buiten. Ruim op gewicht en nog redelijk jong met haar acht jaren.

Maar het viel al een paar dagen op dat er plots niet werd gegeten en spaarzaam gedronken. En daar begint, als het tegenzit, het hellend vlak. Poes kan niet ruiken door haar niesziekte en vertikt het dan om te eten. Je (w)eet dan namelijk niet wat je naar binnen hoort te werken. Voor veel honden is dat helemaal niet belangrijk. De kat denkt ‘wat is het’. De hond denkt hooguit ‘wat wás het’. En als bij de kat het antwoord niet opplopt, laat ze liever het eten staan dan dat ze het risico loopt op vergiftiging. Daarbij komt dat de koorts die vaak met deze infectie gepaard gaat, niet helpt in het welzijn dat nodig is voor een goede eetlust.

Er gaat ogenblikkelijk een reactie volgen op niet eten. Je spreekt logischerwijze je aanwezige reserves aan. Om energie te generen. Want de kachel (zoogdieren en vogels) moet blijven branden, anders koel je teveel af. En spieren moeten bewegen, al is het maar je hart. En vooral de hersenen hebben bloedsuikers nodig om te kunnen blijven denken….

Poes weet dat niet. Ze ging harder achteruit dan te verwachten is bij alleen de niesziekte. Volgende week zien we hoe het verder gaat…

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

13 augustus 2019

Back to Top