Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Op vrijdag 4 oktober, WERELDDIERENDAG, geeft het VCHN aandacht aan een chip actie voor dieren.

Het chippen is op die dag voor hond, kat of konijn is met een korting én voor elke klant wordt er een bedrag door VCHN gedoneerd aan een goed (dier-gerelateerd) doel!

Kosten: € 22.50 voor de klant ipv € 30.40

Voor het goede doel: € 2.50 per klant

 

Het chippen tijdens de chip actie kan na afspraak op vrijdag 4 oktober 2019 op vier van onze locaties gebeuren, te weten: Middenmeer, Anna Paulowna, Hippolytushoef en Wervershoof. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende locatie of bespreek uw keuze met de hoofdvestiging in Middenmeer 0227-58 12 34.

Noud is een Ierse Setter van drie jaar oud die plots klachten kreeg van benauwdheid, sneller ademen en sloom gedrag. Hij kwam direct naar de praktijk en op de röntgenfoto was meteen duidelijk dat Noud een maagtorsie had. Hierbij kantelt de maag rondom zijn eigen as waardoor acuut alle bloedvaten naar en van de maag dichtdraaien. De maagwand raakt hierdoor erg gezwollen en pijnlijk en kan afsterven. Dit is zonder operatie een fatale aandoening.

Noud is snel onder narcose gebracht en de maag is operatief terug gedraaid. Meestal wordt de maagwand daarna vastgehecht aan de buikwand zodat een kanteling in de toekomst voorkomen wordt. De maagwand van Noud was echter zo broos en aangetast dat de kans groot zou zijn dat deze kapot zou scheuren door het hechtmateriaal. Daarom is besloten om deze verder met rust te laten. Tijdens de operatie heeft Noud veel infuus gekregen om de doorbloeding van de buikorganen te ondersteunen. Na de operatie zijn er pijnstillers, speciale voeding en antibiotica meegegeven. De dag erna was Noud al enorm opgeknapt. Het zal nog even duren voordat hij helemaal opgeknapt is, maar gelukkig lijkt het tot nu toe allemaal goed te gaan!

 

Pluis is een cavia van ruim 2,5 jaar die plots een abces ontwikkelde onderaan de rechter onderkaak. Pluis begon ook af te vallen en wilde niet goed meer drinken. Met gasnarcose is hij onder narcose gebracht en is het abces geopend. Hierna is de gemaakte wond open gelaten om te zorgen dat nieuwe pus er uit zou kunnen stromen. In de diepte was ook een harde zwelling voelbaar; kwam het probleem misschien vanuit het gebit? Het gebit was niet afwijkend bij inspectie, maar de kieswortels zijn niet te zien van buitenaf. Een röntgenfoto kan hierover meer informatie geven, maar de ontsteking van Pluis was zo flink dat het beeld niet duidelijk zou zijn.

Pluis is op de antibiotica en pijnstilling gezet. Na een week was hij weer flink aangekomen. De huid van het abces begon wel af te sterven waardoor er een klein gaatje in de huid ontstond. Door wondverzorging en goede hygiëne is dit prima opgevangen. Abcessen bij knaagdieren en konijnen zijn vaak langdurige en trage processen. Pluis heeft ruim twee weken op de antibiotica en pijnstilling gestaan voordat alles opgelost was!

Ziekte onder de loep

Syfilis bij konijnen is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema paraluis cuniculi. De klachten zijn zeldzaam en toch is waarschijnlijk 25% van de konijnen drager van deze bacterie zonder dat ze symptomen ontwikkelen. De letsels veroorzaakt door deze bacterie zijn erg typisch: eerst raken oogleden, anus en lippen gezwollen en roodgekleurd. Later komen daar harde, lichtbruine korsten op.

Infectie gebeurt via direct contact met konijnen die drager zijn, materiaal in de kooi dat besmet is (bijvoorbeeld besmet hooi), tijdens de geboorte of tijdens de dekking. Het duurt gemiddeld 3 tot 6 weken voordat er symptomen ontstaan. Dragers krijgen vaak symptomen als hun afweer verzwakt raakt, bijvoorbeeld door stress. We zien deze ziekte dan ook vaak bij konijnen die net zijn aangekocht en na een verhuizing.

De diagnose is niet gemakkelijk; microscopisch zijn de bacteriën slecht zichtbaar. Met een bloedtest kan syfilis worden opgespoord, maar het kan ruim 8 tot 12 weken duren voordat het aantoonbaar is. Soms geneest het dier vanzelf. Tot die tijd is het belangrijk om in de gaten te houden of het konijn goed eet, de letsels op de lippen kunnen namelijk pijnlijk zijn! Meestal zijn 3 injecties antibiotica met een interval van 7 dagen nodig ter genezing.

De ziekte is niet besmettelijk voor mensen. Alle konijnen die contact hebben met het zieke konijn moeten worden behandeld.

Wist u dat?

Wij het Huisdieren Zorg Plan aanbieden? Middels een vast maandbedrag ontvangt u alle ontworming- en ontvlooiingsproducten gratis. De jaarlijkse standaard vaccinaties en een gezondheidscontrole bij de dierenarts zijn hierbij ook inbegrepen. Verder ontvangt u op al onze producten en diensten 10% korting.

Maja is een Siberische husky die op leeftijd van 2,5 maand bij ons werd binnen gebracht met klachten van braken en ernstige diarree. De diarree was waterdun, lichtgeel en slijmerig. Maja werd in korte tijd erg lusteloos en wilde niets eten en drinken. Daardoor ging haar gezondheid ook drastisch achteruit. Ze komt oorspronkelijk uit Polen en haar vaccinatieschema was onvolledig. Meteen werd er getest of Maja Parvovirose kon hebben. Het Caniene Parvovirus is een virus dat in Nederland bijna niet meer voorkomt vanwege zeer strenge en waterdichte vaccinatieschema’s, maar in andere delen van Europa helaas nog heel frequent.

Het veroorzaakt ernstige darmwandschade met ernstige diarree tot gevolg. Het komt veelal voor bij jonge pups. Doordat de darmwand beschadigd wordt, worden voedingsstoffen en water niet meer opgenomen. Het geeft tevens erge buikpijn, waardoor de pups vaak stoppen met eten en drinken. De combinatie van de beide symptomen is in bijna 100% van de patiënten fataal. Omdat het een virus betreft, zijn antibiotica als therapie geen oplossing. Het enige wat er gedaan kan worden, is de pup zo goed mogelijk ondersteunen door intensieve infuustherapie, dwangvoeding, maagdarmbeschermers, warmte, antibiotica via het bloedvat ter voorkoming van bloedvergiftiging en het regelmatig meten van het bloedsuiker.

Maja’s conditie bleef de eerste dagen erg slecht. Zeker toen ze ook nog koorts ontwikkelde zagen we het somber in...

Maar deze pittige dame heeft zich toch door de infectie heen geslagen. Na 4 dagen intensive care knapte ze langzaam aan op. Ze is daarna regelmatig bij ons op controle geweest om ervoor te zorgen dat ze niet zou terugvallen. Uiteindelijk heeft haar eigen lichaam de infectie verslagen! Ze groeit als kool, haar vaccinaties zijn inmiddels up-to-date en we zien haar toch een beetje als een wonderhondje die gevochten heeft voor haar leven!

Back to Top