Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Februari is landelijk ‘de maand van het gebit’. Het is van groot belang om regelmatig aandacht te besteden aan het gebit van het huisdier. Een gezond gebit is onmisbaar bij het normaal kunnen eten en uiteraard bij het kauwen van het voedsel.

Problemen komen niet per definitie alleen bij de oúdere hond of kat voor, maar eventueel ook al op jonge leeftijd. Ze kunnen ontstaan als kiezen en tanden vervuild raken door achterblijvende voedselresten en de vorming van de zogenaamde ‘plaque’. Beide bevorderen de vorming van tandsteen en het ontstaan van ontstekingen van het tandvlees en uiteindelijk zelfs aantasting van de wortels en het kaakbot. Hierdoor krijgt het dier pijn en ontstaan er algemene gezondheidsrisico’s, zoals infecties aan de hartkleppen en het ontstaan van abcessen in de organen zoals de lever en de nieren. Veelal is de onaangename (adem)geur voor de eigenaar(s) ook geen pluspunt.

Voeding (samenstelling, hard of zacht) speelt een rol bij de vorming van tandplaque en tandsteen, maar ook de erfelijkheid van het dier moet niet worden onderschat. Dit heeft te maken met de zuurtegraad van het speeksel. Poetsen van de kiezen vertraagt de vorming van tandsteen.

In de maand van het gebit kunnen eigenaren met hun huisdier op speciale spreekuren bij de locaties van het Veterinair Centrum Holland Noord terecht voor een kosteloze inspectie van de mondholte. Hierbij wordt ook gelet op andere problemen die hierin voor kunnen komen. Vragen kunnen worden gesteld met betrekking tot het optimaal onderhouden van het gebit van huisdieren en de middelen die hiervoor beschikbaar zijn. Deze controles in ‘de maand van het gebit’ zijn een extra gelegenheid om te voorkomen dat het huisdier van alles ‘voor zijn kiezen krijgt!’

Ook wij doen mee aan de Maand van het Gebit en u krijgt 10% korting op de gebitsbehandeling die eventueel geadviseerd kan worden en 10 % korting op de producten van Orozyme, (gebitsverzorging). Houdt u er rekening mee dat wanneer het gebit nog niet bij ons gezien is, wij hier eerst naar behoren te kijken om in te schatten wat de operatieduur zal zijn voor uw dier en of er (vooraf) medicatie noodzakelijk zal zijn, zoals pijnstilling.

Voor informatie: Middenmeer (0227) 58 12 34, Hippolytushoef (0227) 59 15 33, Anna Paulowna (0223) 53 46 19, Wervershoof & Medemblik (0228) 58 50 98.

Vrije inloop, zonder afspraak, gedurende de gehele maand FEBRUARI:

Anna Paulowna:

Dinsdag en donderdag van 15:00 tot 16:00 uur

Hippolytushoef:

Maandag t/m vrijdag van 16:00 tot 17:30 uur

Medemblik:

Maandag, woensdag en vrijdag van 15:45 tot 17:00 uur

Middenmeer:

Dinsdag en vrijdag van 13:30 tot 14:30 uur

Wervershoof:

Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur

Back to Top