Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

WORMEN      VLOOIEN     TEKEN     OORMIJT     SCHIMMEL

WORMEN


De meest voorkomende wormsoorten bij de kat zijn de spoelworm (Toxocara Cati) en de lintworm (Taenia Taeniaformis of Dypilidium Caninum).

Spoelworm

SpoelwornemSpoelwormen leven in de dunne darm van de kat. Ze kunnen 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen, is het moeilijk te zien of een dier besmet is met spoelwormen.

Ook de eitjes zijn met het blote oog niet te zien. Ze zijn microscopisch klein. Een worm kan wel 200.000 eitjes per dag produceren! De eitjes kunnen enkele jaren overleven in de omgeving en zijn niet te doden door schoonmaakmiddelen of omgevingstemperatuur.

Ook mensen zijn gevoelig voor infecties met spoelwormen. Vooral kinderen kunnen zich snel besmetten na aaien of door contact met besmette grond. Na opname van de eitjes ontstaan larven die door het lichaam trekken en overal kleine ontstekingen veroorzaken. Ook allergische reacties bij kinderen met aanleg voor astma worden door een spoelworminfectie versterkt.

Een huisdier kan zich besmetten door eitjes uit de omgeving op te nemen via ontlasting, of door een besmet prooidier te eten. Bij volwassen dieren valt het zelden op dat ze besmet zijn. Kittens kunnen wel zichtbaar last hebben van een wormbesmetting. Ze zijn vaak mager met een dikke buik en groeien slecht. Ze hebben soms last van diarree .

Door katten opgenomen eitjes komen uit in de darm en worden larven. Deze gaan rondtrekken door het lichaam en worden daar ingekapseld. Ze zijn dan ook niet bereikbaar voor ontwormmiddelen.

Bij de volwassen kat of een drachtige poes worden deze larven weer actief. De larven vormen zich in het volwassen dier tot volwassen wormen in de dunne darm. Zelfs via de moedermelk besmetten de drinkende kittens zich en later via de ontlasting van de moeder.

Dit zorgt ervoor dat alle kittens in meer of mindere mate besmet zijn met spoelwormen! Na veertien dagen kan dit al problemen gaan geven.

Lintworm

LintwormOok lintwormen leven in de dunne darm. Lintwormen kunnen tot een meter lang worden! Een lintworm bestaat uit een kop met daaraan vast, allemaal kleine stukjes die proglottiden genoemd worden. Deze zijn gevuld met eitjes.

De achterste stukjes laten van de lintworm los als ze rijp zijn en kruipen als een soort witte maden zelfstandig uit de anus van de kat. Daar drogen ze op en zien eruit als  bruine rijstkorreltjes die met het blote oog zichtbaar zijn.

De eitjes van de lintwormen worden opgegeten door vlooien. Door vervolgens het opeten van een vlo, of prooidier met vlooien, wordt de besmetting doorgegeven. Huisdieren, maar ook mensen, kunnen besmet raken.

 

ONTWORMINGSSCHEMA

Jonge Kittens Ontwormen op 3, 5, 7 en 9 weken, daarna elke maand tot een half jaar leeftijd.

Volwassen kat Ontwormen elke 3 maanden, drachtige poezen vóór de dekking.

Welk middel u het beste kunt gebruiken is per situatie verschillend. Goede voorlichting is dus belangrijk. Er zijn veel verschillende middelen verkrijgbaar zoals pasta, tabletten, of een pipetje in de nek. Wij geven graag een ontwormingsadvies op maat, want vele algemeen verkrijgbare middelen werken door resistentie inmiddels onvoldoende of zelfs helemaal niet meer.

Hartworm

Een verhaal apart!

Hart met wormenDe hartworm (Dirofilaria Immitis) is een worm die in mindere mate voorkomt bij de kat. Tot voor kort een infectie die vooral in Zuid-Europa voorkwam. De laatste jaren rukt de infectie op naar het noorden en komt nu halverwege Frankrijk en in de andere warme Europese landen al voor. Ook op de Nederlandse Antillen.

De worm wordt overgedragen via muggenbeten. Het duurt 7 maanden voor een larve na besmetting volwassen is.

Zoals de naam al zegt, leeft deze worm in het hart en de bloedvaten van de longen. Hij geeft grote problemen in de bloedsomloop. Het kan langer dan een jaar duren voor een dier last krijgt van de besmetting. Het stellen van de diagnose en het behandelen van de infectie is niet eenvoudig. Voorkom dus dat een dier besmet raakt!

Symptomen

-Zachte hoest die erger wordt bij inspanning
-Verminderd uithoudingsvermogen
-Gewichtsverlies
-Bloed ophoesten
-Flauwtes

Gaat u met uw kat naar bv. Frankrijk, Spanje, Italië of overzee, informeer dan bij de dierenarts of het nodig is uw dier van te voren te behandelen. Wij hebbende juiste middelen om uw dier te beschermen tegen deze infectie.

 

VLOOIEN

 

VloVlooien zijn vervelend, maar kunnen voor een jong dier zelfs gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten. Ze zuigen ook bloed. Jonge huisdieren kunnen van een vlooieninfectie een levensbedreigende bloedarmoede krijgen.

Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat.

Door ons constante huisklimaat, is het binnen altijd aangenaam. En aangezien ze tot 50 eitjes per dag leggen, is een eenmaal bestaand vlooienprobleem, bijzonder moeilijk kwijt te raken.

Slechts een klein deel (5%) van de totale vlooienpopulatie in en om het huis is volwassen en zit op het huisdier. Het overgrote deel bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving, zoals op de vloerbedekking en in de meubels.

Cyclus

De cyclus of levensloop kent, net zoals bij de vlinder, vier opeenvolgende stadia en duurt in totaal ongeveer drie weken.

Ei

De eitjes zijn wit van kleur, ovaal van vorm en hebben een lengte van 0,5 millimeter. Ze worden door de volwassen vlo  in de vacht van uw dier gelegd. Omdat ze glad zijn vallen ze er gemakkelijk af. Op deze manier kunnen de eitjes overal in huis terecht komen.

Larve

De larve of rups is langwerpig en enkele millimeters lang. Ze leven vooral in tapijten, kieren en spleetjes. maar ook buiten. Ze leven van de vlooienpoepjes die ook uit de vacht zijn gevallen. Die bevatten gedroogd bloed dat door de volwassen vlooien is opgezogen.

Pop

De pop of cocon is ook wit, ovaal en vooral erg plakkerig. De pop komt uit door trillingen, veroorzaakt door het lopen van mensen of dieren. ook warmte speelt hierin een rol. Het stadium van de pop kan tot twee jaar in rust blijven.

Vlo

De vlo drinkt bloed. Zo overleeft zij en kan meer dan 2000 eitjes leggen.

Vlooienbestrijding

ALGEMEEN

Vlooien worden door regelmatig te bijten de oorzaak van een vlooienallergie, waarbij vervolgens één vlooienbeet voldoende is om maandenlang heftige jeuk, korstjes en kaalheid (tot bloedens toe) te hebben.

Begin op tijd met het beste preventieve middel. Aangezien er in en om het huis het hele jaar door vlooien zijn, moet ook niet gestopt worden met de bestrijding. Naast de aanpak van de volwassen vlo, moet de actie ook gericht zijn tegen de onvolwassen stadia.

Vlooien kunnen virussen en bacteriën overbrengen en spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm. Bij aanwezigheid van vlooien, ook direct ontwormen met een betrouwbaar middel, omdat er veel resistentie is tegen veel gangbare producten.

MOGELIJKHEDEN

Katten kunt u preventief tegen vlooien behandelen met een spot-on middel: pipetjes, of met een injectie doe zes maanden werkt. Dit brengt u aan in de nek van het dier.

Pipet

Wij adviseren u een middel dat vier weken effectief vlooien bestrijdt. Het doodt de volwassen vlooien al, voordat deze eitjes kunnen leggen.

Het middel verspreidt zich vlot over het hele lichaam en werkt snel, vóórdat de vlo kan prikken. Daarom is dit middel heel geschikt bij katten om een vlo-allergie te voorkomen.

anti vlo injectie


Dit betreft een injectie waarmee u uw kat zes maanden lang beschermt tegen vlooien. Betrouwbaar en makkelijk als het dier niet graag een pipet in de nek wil toegediend krijgen.

Deze injectie zorgt ervoor dat de vrijwel onzichtbare vlooieneitjes en larven, die achterblijven op alle plekjes waar uw kat zich in huis begeeft, afsterven. Dit middel is niet effectief bij katten met een vloallergie, tenzij in combinatie met de spot-on.

 

TEKEN

 

Teek op GrasDe bij het huisdier en de mens voorkomende teken zien eruit als een klein bruin zakje, met aan de voorkant de kop en pootjes met een snuit.

Deze spinachtige insecten klimmen in grashalmen of struiken en hechten zich vast tot een geschikt dier (gastheer) voorbij komt. Ze kunnen maanden tot jaren overleven buiten een gastheer.

Teken geven directe problemen bij de hond, doordat de wondjes in de huid kunnen ontsteken en ze kunnen zelfs aanmerkelijk bloedverlies veroorzaken.

Ook indirect kunnen teken gevaar opleveren, omdat ze ziektes kunnen overbrengen, zoals Babesiosis en de ziekte van Lyme. Dit risico geldt ook voor mensen.

Bestrijding

De bescherming van onze huisdieren tegen teken is belangrijk, ook voor mensen. Controleer uzelf en uw kat regelmatig en verwijder elke teek met een tekentang of -pincet.

Behandel uw kat regelmatig met een goed tekenbestrijdingsmiddel. Wij adviseren pipetten (spot-on) met een sterk antitekenmiddel of een spray.

Spot-on en Spray

De verpakking spot-on bevat drie pipetten, waarvan u er elke maand één die u in de nek leeg druppelt. de spray bevat hetzelfde middel. In een dag verspreidt dit middel zich over de hele kat en werkt op twee manieren tegen teken.

Het stoot teken af (repellent), zodat deze niet op het dier komt te zitten. Indien dit toch gebeurt, dan wordt de teek gedood. Zo voorkomt u in ieder geval het overdragen van ziekten.

Dit middel werkt ook tegen de vlooien, het doodt ze.

 

OORMIJT

 

Oormijten (Notoeëdres cati)) leven in de gehoorgang.

De vrouwtjes leggen hun eieren in het oor en in de omringende vacht. Na het uitkomen eten de larven en later de volwassen oormijten voornamelijk oorsmeer en huidschilfers.

Ze stappen makkelijk over naar andere katten.

De symptomen zijn vooral krabben aan de oren, schudden met de kop en een grote hoeveelheid donkerbruine tot zwarte oorsmeer. Door in de gehoorgang te kijken met een otoscoop zijn ze aan te tonen.

 

SCHIMMEL

 

Huidschimmelinfecties bij de kat komen regelmatig voor. De aandoening is een ziekte van de haarwortel. De haren vallen uit, met als gevolg kale plekjes die circulair steeds groter worden. Er treedt geen jeuk op en de huid zelf blijft meestal redelijk gaaf of wordt wat schilferig.

De infectie is besmettelijk bij katten onderling, maar stapt ook over naar honden en mensen.

Veel katten dragen de infectie wel bij zich, maar vertonen zelf geen kale plekken. Dit maakt het lastig om bij uitbraken de infectie weer onder de knie te krijgen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het uiterlijk van de plekken en bij twijfel wordt er een kweek ingezet in het laboratorium.

Behandeling

Naast een goede hygiëne, is het van belang de schimmel bij patiënten èn dragers aan te pakken.

Naast wasmiddelen en een tablettenkuur gedurende zes weken, hebben we tegenwoordig ook een langwerkende injectie die de schimmel het verder leven onmogelijk maakt.

Back to Top