MADEN
Vliegen kunnen een made-infectie veroorzaken bij het konijn. Het grootste gevaar lopen konijnen die te dik zijn, slechte voeding krijgen of ziek zijn (diarree). Natte kontjes zijn voor de eierlegende vliegen een bron van inspiratie!
Vliegen worden echter ook aangetrokken door vuile hokken. Daarom is het belangrijk om hun leefomgeving schoon te houden.
Huisvesting
Konijnen hebben de ruimte nodig. Maak hun hok daarom niet te klein. Eerder denken aan een halve meter bij een meter, of groter. De hoogte mag zeker niet vergeten worden. Een konijn moet er op zijn achterpoten rechtop in kunnen staan.
Buiten is een hok met uitloop naar een ren of zelfs helemaal los, fantastisch. Binnen is een kamerren of volledig vrij een goede optie. Let wel op elektriciteitssnoeren.
Denk vooral goed na over de ventilatie en timmer een verblijfplaats niet te dicht. Wel de tocht weren, daar houden dieren in het algemeen niet van.
In de warme maanden buiten, bijvoorbeeld van eind april tot eind augustus. En in de koudere maanden binnen. Let wel op te grote temperatuurovergangen, dus laten wennen.
Dit kan een mooie combinatie zijn, om ook in de wintermaanden 'aanspraak' aan elkaar te hebben. En twee of meerdere konijnen bijeen, houden elkaar ook graag gezelschap!
Bescherming
Zelfs wanneer de verdere omstandigheden schoon zijn, kunnen konijnen met een vuile of natte achterkant aantrekkelijk zijn voor vliegen.
Voeding
De juiste voeding om het konijn niet te dik te laten worden en de ontlasting mooi droog te houden is erg belangrijk. Bij ons is het Supreme Science Selective verkrijgbaar. Dit is een brokjesvoeding in pelletvorm, die gelijk ook het selectieve eten voorkomt. Hierbij eet het konijn uit de verscheidenheid aan mengvoerkorrels alleen wat hij lekker vindt, en bouwt zo tekorten op.
Een beetje groenvoer mag, maar geen bladeren van bladgroenten, wel de stronkjes.
Gaas
Droge hokken met voldoende strooisel helpt al heel veel. Vliegengaas spannen over open delen waar vliegen doorheen kunnen komen, zorgt ervoor dat het konijn in een hok goed beschermd zit.
Spoed
Bij problemen met maden direct naar de dierenarts. Het is een levensbedreigende aandoening. Verschijnselen van onrust of juist sloom zijn en niet willen eten en drinken, kunnen wijzen op een infectie met maden.