Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Mac is een Burmese kat van 9 jaar die 6 weken geleden op de praktijk werd aangeboden met klachten van veel eten en toch heel veel gewicht verliezen (2 kilogram in korte tijd). Er werd daarom een bloedonderzoek uitgevoerd die zijn schildklierwaarde, suiker, nieren en eiwitten zou testen. Hieruit bleek dat Mac zijn suiker 28 was (normaal mag dit tussen de 4 en 8 liggen).

Nu bestaat er bij katten een fenomeen wat stresshyperglycemie wordt genoemd. Katten die erge stress ervaren, krijgen een hoge suikerpiek in het bloed. Er is niet echt een bovengrens vastgelegd, maar de meeste dierenartsen houden maximaal 15 tot 20 aan. Alles hierboven is verdacht voor suikerziekte. We hebben bij Mac daarna zijn lange-termijn-suiker (fructosamine) gemeten. Deze vertelt hoe het met zijn suiker is geweest de afgelopen 3 weken. Deze mag niet hoger zijn dan 365, die van Mac was 491. Mac bleek dus suikerziekte (diabetes mellitus) te hebben.

Mac wordt behandeld met insuline. In het begin is het soms lastig om een patiënt goed in te regelen. Insuline is een hormoon en daarmee moet heel voorzichtig omgegaan worden: als er te veel insuline wordt gegeven, gaat er zó veel suiker naar de cellen dat er te weinig in het bloed overblijft en de hersenen een ernstig suikertekort krijgen. Een patiënt kan hierdoor overlijden. Bij Mac heeft het ook even geduurd voordat we hem ingeregeld hadden. Hij is zelfs een dag op de praktijk gebleven waarbij elke 2 uur zijn suiker werd gemeten (glucose-dag-curve).

Gelukkig hebben we nu de juiste dosering gevonden voor Mac!

En Mac's gewicht? Hij is in 3 weken ruim 300 gram aangekomen!

Back to Top