Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

VACCINATIES KONIJN

Bij het konijn zijn twee vaccinaties actueel, die twee keer per jaar moeten worden gegeven. Gericht tegen twee dodelijke ziekten, namelijk myxomatose en RHD.

 

Konijn in gras

Myxomatose

Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Het virus wordt overgedragen door rondvliegende muggen die van konijn naar konijn vliegen.

Ook onze tamme konijnen in rennen buiten of hokken binnen kunnen op deze manier besmet raken. De ziekte kenmerkt zich door knobbels in de huid en vooral zwelling rond de ogen, met blindheid tot gevolg. Het dier eet en drinkt niet meer en sterft na enkele dagen of pas na enkele weken.

RHD type 1 en 2

Deze afkorting staat voor Rabbit (konijn) Hemorragic (verbloeden) Disease (ziekte). De beide verianten van het veroorzakende virus zijn zeer besmettelijk en vernietigen het darmslijmvlies in korte tijd. Bloed uit de anus is eventueel een kenmerk. Het konijn sterft vrij snel.

Overdracht vindt plaats door direct contact tussen konijnen, insecten zoals muggen en vliegen, maar ook via schoeisel, kleding en zelfs door de wind .

Vaccinatie-Actie

Minstens één keer per jaar, in ieder geval in de maand april, organiseert het VCHN een vaccinatiecampagne (actietarief) op meerdere locaties, gericht tegen deze twee dodelijke ziekten bij het konijn. U kunt uw dier dan met korting tegen deze ziekten laten beschermen. deze bescherming geldt voor een heel jaar. Naast deze acties, kunt u voor deze vaccinaties gedurende het hele jaar op de reguliere spreekuren terecht.

Back to Top