Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Naast diergeneeskundige zorg voor uw vogel tijdens onze spreekuren, bieden wij de mogelijkheid om met onze gedrag- en voedingsdeskundige voor papegaaien af te spreken. Over de verzorging, voeding en huisvesting van vogels worden vaak vragen gesteld.

Diergeneeskunde

Naast de diergeneeskundige zorg voor uw vogel bij ziek en zeer, het corrigeren van snaveldoorgroei, nagels knippen en kortwieken, bieden we de mogelijkheid om uw dier te testen op ziekten die mogelijk de gezondheid bedreigen.

Met name de aanwezigheid van PBFD (bek en verenrot) polyomavirus en chlamydia. Daarvoor onderzoeken we bloed en een swab uit de cloaca. Tevens kunnen we het geslacht bepalen via DNA.

Gedrag en Voeding

Een schreeuwende, veren pikkende papegaai in een kooi, waar eigenlijk helemaal geen aardigheid aan te beleven valt? Die niet te benaderen is omdat hij bang is? Die zich soms zelfs van angst van z'n stok laat vallen?

Dat hoeft  niet. Er zijn gelukkig ook papegaaien die goed in de veren zitten en die rustig te benaderen zijn. Die zelfs buiten de kooi gewoon los kunnen, mits ze gekortwiekt zijn.

Het is heel goed mogelijk om papegaaien te trainen, zodat het aangename huisdieren worden. Zodat u als eigenaar er veel plezier aan kunt beleven. Zelfs als deze dieren zich al jaren onopgevoed gedragen, is enkele weken trainen al voldoende om er een lieve huisgenoot van te maken.

Onze kromsnavelbegeleidster, Brigitte Schippers, geeft adviezen over de voeding, opvoeding en huisvesting van papegaaien en parkietachtigen. Eén van die adviezen is het voeren van een goede volwaardige en vooral veilige voeding.

Harrison's Bird FoodWij promoten in de praktijk het Harrison’s Bird Food. Dit is een speciaal voor vogels geproduceerd voer in de vorm van brokjes van verschillende grootte, al naar gelang het bestemd is voor grote papegaaien, dan wel voor kleine parkieten en parkietachtigen.

Omdat vogels extreem gevoelig zijn voor chemische stoffen die vaak worden gebruikt in de landbouw, tegen insecten, schimmels en onkruiden, is Harrison’s Bird Food gemaakt van producten uit de Biologische Landbouw.

Vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en Harrison's bevat geen bacteriën en gifstoffen van schimmels.

 

Dit voer is speciaal ontwikkeld omdat verkeerde voeding in 90% van de gevallen de oorzaak is van gezondheidsproblemen bij gezelschapsvogels.

Ziekten

PBFD
De vogelziekte PBFD (snavel- en veerrot) wordt veroorzaakt door een circovirus. Kromsnavels zijn erg gevoelig voor deze ziekte, waarvoor helaas nog geen medicatie is. De klinische kenmerken van PBFD zijn onder andere gewichtsverlies, afwijkende veren, snavelvervorming en uiteindelijk de dood van de vogel. Besmetting van vogels met het PBFD-virus is mogelijk via direct contact met geïnfecteerde ontlasting, geïnfecteerde materialen en oppervlakten (kooien ed.) en verenstof.

Met dePBFD-test wordt vastgesteld of uw vogel besmet is met het virus dat snavel- en veerrot veroorzaakt. De PBFD diagnose kan alleen worden uitgevoerd aan de hand van een bloedmonster. Na afloop ontvangt u een certificaat met het resultaat van de analyse.

Polyoma
Volwassen vogels kunnen drager zijn van het polyoma-virus, waarbij de dieren volledig gezond zijn totdat zich een stress situatie voordoet en het virus zich uit in ziekte kenmerken. Geïnfecteerde vogels zonder klinische kenmerken zijn een potentieel gevaar voor overige (jonge) vogels. Vogels kunnen met het polyoma-virus worden besmet via huidschilfers, veerstof en ontlasting. Voor jonge vogels (15 tot 60 dagen oud) is het virus meestal dodelijk. Klinische kenmerken van de ziekte zijn onder andere verlies van eetlust en bloedingen onder de huid. Het is echter ook mogelijk dat een vogel doodgaat aan een infectie met het polyoma- virus zonder dat er klinische kenmerken zijn.

Met dePolyoma test wordt vastgesteld of uw vogel besmet is met het polyoma-virus. De polyoma diagnose kan alleen worden uitgevoerd aan de hand van een bloedmonster. (Certificaat.)

Chlamydia
De papegaaienziekte (ook wel psittacose genoemd) wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. Wanneer vogels na besmetting met deze bacterie ziek worden, uit zich dat als verminderde eetlust, uitdroging, diaree en ontsteking van oog- en neusslijmvliezen. Bij vroege diagnose kan de ziekte goed bestreden worden met behulp van antibiotica. De papegaaienziekte kan ook bij mensen een gevaar voor de gezondheid opleveren.

Of uw vogel al dan niet besmet is met de papegaaienziekte (Chlamydia psittaci) kan worden vastgesteld aan de hand van een swab-monster van de slijmvliezen. Monsters voor de chlamydia diagnose worden bij voorkeur via een dierenarts ingestuurd. (Certificaat.)

Pacheco
De Pacheco ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Het virus kan in een vogel latent aanwezig zijn (de vogel is niet ziek). Echter wanneer aanwezigheid van het virus leidt tot ziekteverschijnselen, vaak na een stresssituatie, is een infectie met het Pacheco-virus dodelijk. Eerste symptomen van de ziekte zijn vervormde veren en gele ontlasting. Gezonde dragers van het virus zijn erg gevaarlijk voor andere vogels.

Of uw vogel al dan niet besmet is met het virus dat de Pacheco ziekte veroorzaakt kan worden vastgesteld aan de hand van een bloedmonster. (Certificaat.)

 

Mocht u advies van Brigitte over uw papegaai, parkiet of agapornis willen? Bel naar de praktijk voor uitleg of afspraak, of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Back to Top