Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

TEEFJE

Loopsheid

De eerste loopsheid bij het teefje treedt op tussen de zes en twaalf maanden leeftijd, afhankelijk van de grootte van het ras. Het fenomeen herhaalt zich ongeveer elk half jaar. Typerend voor de loopsheid is het wat onrustig zijn, het gedekt willen worden en behoefte aan extra aandacht. De schaamlippen (vulva) zwellen.

Het teefje is zoekende en gaat daar zelfs voor aan de wandel, vandaar de naam loopsheid. Deze periode duurt drie weken en gaat gepaard met dagelijks wat bloedverlies. Bij sommige teefjes is dat duidelijker dan bij andere.

De tweede week is de vruchtbaarste week, tussen de negende en de vijftiende dag. Reuen ruiken dit op kilometers afstand en zullen in de buurt van het teefje proberen te blijven.


Dekking

Op het moment van de dekking, zwellen de geslachtsorganen van zowel de reu, door middel van zijn zwellichamen, als ook die van het teefje. Ze zitten een tijdje vast aan elkaar. Eerst 'op z'n hondjes', later staart aan staart. Het advies is om dit niet te verbreken, er kunnen anders verwondingen optreden. Hebt geduld, het kan wel eens een half uurtje duren...

 

Dracht

Het teefje draagt de pups negen weken. Ze baart haar jongen normaal gesproken vlot na elkaar, waarbij enkele uren tussen de opeenvolgende pups ook normaal is.

Pup in gras

Geboortebeperking

Sterilisatie

Het verwijderen van de eierstokken en alleen indien nodig ook de baarmoeder, noemen we sterilisatie. De loopsheid stopt definitief.

Deze ingreep kan bij het VCHN zowel via de standaard operatie worden gedaan, alsook via laparotomie. Zie hiervoor bij 'gezelschapsdieren' onder het kopje 'laparotomie'.

Het voordeel van de sterilisatie op jongere leeftijd is het voorkómen van de vorming van tumoren in de melkklierpakketten, eierstokken en/of baarmoeder. Ook krijgt baarmoederontsteking geen kans meer, iets wat we erg vaak zien bij het ouder wordende ongesteriliseerde teefje.

Wij adviseren het teefje te laten steriliseren tussen de eerste en tweede loopsheid in. Dan heeft ze het minste last van de operatie, mede omdat de ontwikkeling van de eierstokken nog op een laag pitje staat. Voor verder advies zijn wij u graag van dienst.

Antiloopsheid-injectie

Met een injectie is de loopsheid tijdelijk te onderdrukken. Het biedt niet de verdere voordelen van een sterilisatie. De eerste injectie moet na vier maanden herhaald worden, daarna elke vijf maanden. Het kan van pas kopmen, maar voor de langere termijn adviseren wij de definitieve sterilisatie.

 

REU

Eén van de eerste kenmerken van seksuele volwassenheid bij de reu, is het optrekken van zijn achterpoot tijdens het plassen. Dit start tussen de zes maanden en een jaar leeftijd.

De reu krijgt meer aandacht voor loopse teefjes, luistert soms wat minder snel en loopt makkelijk weg. Hij kan vervelender (dominanter) worden tegenover andere reuen of zelfs mensen, die hij als concurrent gaat zien.

De voorhuid raakt eventueel wat geïrriteerd en kan wat pus gaan druppelen. Ook heeft de reu neiging om te gaan 'rijden', bijvoorbeeld tegen de benen van mensen.

Op latere leeftijd kan bij de intacte (niet gecastreerde) reu de prostaat gaan opspelen door ontstekingen, prostaatvergroting of prostaatkanker.

Cryptorchidie

Bij de mannelijke hond bestaat de mogelijkheid dat één teelbal (monorchidie), of zelfs beide exemplaren (cryptorchidie), na de geboorte niet vanuit de buikholte in de balzak indalen.

Dit kan hormonale gedragsveranderingen veroorzaken en op latere leeftijd een verhoogde kans op onontdekte tumoren in de niet ingedaalde zaadbal(len).

Beperking

Op indicatie van hinderlijk gedrag of lichamelijke klachten, kan de reu gecastreerd worden, een injectie krijgen die enkele maanden het mannelijk gedrag onderdrukt, of een implantaatje onder de huid geprikt krijgen die zes maanden werkt.

Castratie

Tijdens de castratie worden de teelballen van de reu uit het zakje verwijderd. Het maakt hem onvruchtbaar en het overdreven mannelijk gedrag verdwijnt. Hij wordt daardoor aanhankelijker.

Bij de reu waarbij de zaadbal(len) niet is/zijn ingedaald, is het advies om in ieder geval de achetrgebleven bal te verwijderen om in de toekomst problemen te voorkomen.

De  hoeveelheid voeding van de reu mag na castratie iets worden teruggebracht, om te voorkomen dat hij de niet meer gebruikte energie opslaat als lichaamsvet. Echter oppassen voor tekorten aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Raadpleeg bij twijfel gratis onze voedingsdeskundige Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Injectie

De injectie (Tardak, Vetadinon) tegen de mannelijkheid is vergelijkbaar met de antiloopsheid-injectie bij het teefje. We noemen het chemisch castreren. Deze injectie werkt enkele maanden. Zo kan een beetje worden voorspeld hoe de reu zal gaan reageren na een definitieve castratie. Oudere reuen met prostaatproblemen kunnen er tijdelijk mee geholpen worden.

Implantaat

Het implantaat (Suprelorin) werkt net zoals de injectie en is een vorm van chemische castratie die zes maanden werkt.

 

FOKKEN MET HONDEN

Wat kunnen wij voor u betekenen als u een nestje wilt fokken met uw hond:

Bij rashonden is het vaak verplicht maar zeker aan te raden om HD (heup) en ED (elleboog) foto’s te laten maken. Wij kunnen die voor u maken en verzorgen voor de verplichte aanvragen de verzending naar de Raad van Beheer waar de beoordeling plaatsvindt. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.raadvanbeheer.nl

Als uw hond geen rashond is, kan de beoordeling van de foto’s door het VCHN worden uitgevoerd.

De beoordeling van de heupen kan ook d.m.v. Pennhipp plaatsvinden. Uitleg hierover vindt u onder Dysplasie Heup/Elleboog elders op de site.

Bloedafname om het optimale dektijdstip te bepalen

In het bloed wordt het hormoon progesteron gemeten, waarmee het tijdstip van ovulatie (eisprong) nauwkeurig kan worden bepaald. De eerste bloedafname vindt in overleg plaats rond de zevende dag van de loopsheid. Vervolgens wordt de bloedafname om de dag herhaald (meestal 2 keer) tot het juiste dektijdstip bepaald kan worden. De bloedbepaling wordt gedaan door ‘Vetmedlabor’ en deze uitslag is zeer betrouwbaar.

Drachtigheidscontrole echo

Rond de 28ste dag na dekking kan er een echo worden gemaakt om te zien of het teefje drachtig is en er kan een indicatie gegeven worden over het aantal pups. De beelden van deze drachtcontrole kunt u op DVD mee naar huis krijgen.

Begeleiding bevalling

U kunt ons altijd bereiken voor hulp tijdens de bevalling. Indien nodig besluiten we tot een keizersnede.

Controle pups en teef

Het is verstandig om de pups en het teefje de dag na de bevalling te laten controleren.

Ontworming

De moeder het best vóór en niet tijdens de dracht ontwormen. Na de geboorte worden de pups op de leeftijd van 2 weken voor het eerst ontwormt, samen met de moeder. Daarna wordt dit elke 2 weken herhaald tot de pups het nest verlaten. In overleg kiezen we hiervoor het meest betrouwbare pruduct met betrekking tot werkzaamheid en veiligheid.

Vaccinatie en paspoort pups

Op 6 weken leeftijd moeten de pups voor het eerst gevaccineerd worden. Er vindt dan ook een gezondheids-check plaats en er wordt een Europees erkent paspoort meegegeven waarin al deze informatie vermeld wordt.

Chippen

Dit kunnen we gelijktijdig doen met het vaccineren van de pups. Bij rashonden wordt het chippen door de Raad van beheer gedaan. Het chippen is vanaf 7 weken leeftijd wettelijk verplicht en moet gedaan worden voordat de pup de fokker verlaat.

 

Back to Top