Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Patiënt van het seizoen

Bo is een Rottweiler teef van 8,5 jaar. Zij kwam op de praktijk omdat ze sloom was en probeerde te braken na het eten. Bo houdt niet van dierenartsen en laat zich dus niet graag onderzoeken. Ze werkte nu echter wel heel goed mee, dat is toch een teken dat er iets mis was. De röntgenfoto’s van Bo’s buik ziet u bij de rubriek ‘Beeldvorming’. Bo bij ons geopereerd om een groot uiteengescheurd flostouw van 700 gram uit haar maag te halen. Het gaat nu heel goed met Bo! Hopelijk houdt ze het bij hondenbrokken de komende tijd…

Ziekte onder de loep

Elleboogdysplasie is een vervelende aandoening die manken in de voorpoten geeft, vooral bij jonge honden. Helaas zijn er een aantal hondenrassen die een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van elleboogdysplasie, zoals de Newfoundlander en de Berner Sennenhond.

Het ellebooggewricht bestaat uit een aantal onderdelen. Op 3 plaatsen in het gewricht spreken we van elleboogdysplasie als er afwijkingen in voorkomen. Een losse processus coronoïdeus (LPC) is een los botsplintertje wat in het gewricht zit. Die kan serieus pijnklachten met zich mee brengen. Zo'n botsplintertje is soms maar 2 mm groot, maar zelfs een langwerpige splinter in uw huid kan al een branderig gevoel geven, laat staan in een gewricht.

Op basis van röntgenfoto's kunnen we elleboogdysplasie soms goed in beeld brengen maar helaas niet altijd. Aanvullend onderzoek zoals een CT-scan biedt soms betere beeldvorming over de ernst van het botsplintertje of de eventuele kraakbeenschade in het gewricht. Als het duidelijk is dat er sprake is van een LPC dan moet de stap genomen worden om dit splintertje uit het gewricht te halen. Tegenwoordig kunnen wij dit uitvoeren door middel van een kijkoperatie in het gewricht, arthroscopie genaamd. Er worden dan 2 hele kleine gaatjes gemaakt aan de binnenzijde van de elleboog zodat de lens en een grijpertje (chirurgisch instrumentarium) het gewricht in kunnen gaan. Als het splintertje er eenmaal uit is, kunnen honden weer lopen en zijn ze vaak binnen de 3 maanden weer volledig mankvrij. Helaas biedt geen enkele operatie garantie en een gewrichtsoperatie geeft altijd risico op arthrosevorming in de toekomst, maar niets doen is helaas geen optie. Goede gewrichtsondersteuning zorgt ervoor dat uw dier weer mank en pijnvrij is en als een vrolijke hond weer rond kan huppelen.

Beeldvorming

Deze röntgenfoto’s zijn van Bo’s buik. Wat opviel op klinisch onderzoek was dat haar buik harder aanvoelde dan normaal en ook dikker leek. Reden genoeg om haar buik op de gevoelige plaat te zetten.

Aan de linkerkant ziet u nog een klein stuk borstkas. De rest van de foto is haar buik. Helemaal voorin, achter de ribbenboog, ligt de lever en een deel van de maag. De zone die afwijkend is, is aangegeven met pijlen. Deze grote circulaire witte zone is niet normaal in de buik. De vraag was of dit in de maag zit, in de darmen of een los proces in de buik is (zoals een tumor). Via echografie bleek dat dit de maag was. Deze hebben we dan ook geopend en daar kwam een grote kluwen blauw-groene flosdraden uit, vol met gras en voedsel. Niet zo gek dat Bo sloom was en probeerde te braken!

Veel voorkomende patiënten op de praktijk

De temperatuur begint weer te stijgen en daarmee worden ook een hoop parasieten weer actief! Vlooien en teken zijn vaak een ongewilde patiënt van ons op de praktijk. Vlooien komen heel het jaar voor en zoals u misschien niet zou verwachten, juist in de winter! Iedereen doet de kachel aan binnen, dieren zitten vaak dicht op elkaar thuis en zodra de vlo in huis is, zal het zich door de ideale temperatuur razendsnel kunnen voortplanten. Nu gaan de huisdieren weer naar buiten en kunnen ze gemakkelijk andere honden en katten besmetten. Vlooien dragen lintwormen over en geven bij sommige dieren erge allergische reacties (vlooienbeetallergie). Teken zijn er weinig in de winter maar ontwaken nu bij deze hoge temperaturen. Tekenbeten zijn pijnlijk en laten vaak een lokale ontstekingsreactie na. Teken-overdraagbare ziektes kunnen voorkomen bij huisdieren maar zijn zeldzaam. Als u twijfelt of uw dier ziek is of besmet kan zijn, twijfel dan zeker niet om contact op te nemen!

Past u ook goed op de konijnen! Het is gelukkig nog niet heel erg warm, maar konijnen die buiten gehuisvest zijn, zijn heel gevoelig voor het ontwikkelen van een madeninfectie (myasis). Vliegen leggen eitjes in de plakkerige ontlasting die soms aan een konijnenkont blijft hangen. Uit de eitjes komen maden die dan kunnen gaan knagen en graven in de huid van het konijn. Weinig konijnen laten dit merken, behalve dat ze stil blijven zitten en minder willen eten. Als het konijn bij ons komt, worden alle maden afzonderlijk uit en van de huid geplukt en wordt het konijn goed gewassen. Het krijgt daarna pijnstillers en speciale huidcrème mee. Eigenaars zien het vaak laat en er kan dan al zo veel schade zijn, dat wij het konijn niet meer kunnen redden.

Dus: pas op! Onze huisdieren en wijzelf worden blij van het goede weer en stijgende temperatuur, maar de parasieten dus ook! Als u vragen heeft over de bestrijding en welk middel het beste werkt voor uw dier, kunt u altijd contact opnemen.

Wist u dat?

  • Drs. Agnieszka Jonker sinds 11 april bij ons in dienst is. Zij heeft gestudeerd in Polen en werkt al 3 jaar als dierenarts, onder andere in Birmingham (UK) en in Alkmaar. Haar interesses zijn dermatologie en interne geneeskunde.
  • Drs. Nathalie Leenheer-Schigt haar specialiteit is orthopedie en orthopedische chirurgie.
Back to Top