Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Patiënt van het seizoen

Veronica (Kaatje) is een jonge kat die 5 maanden geleden gebeten is door een hond in haar buik. Er werd een drain geplaatst om het wondvocht af te voeren, maar na een week begon alle huid af te sterven. Uiteindelijk bleef er een wond over van bijna 10x5cm. Ze is doorgestuurd naar de chirurgen van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam. De genezing verliep moeizaam en traag, vooral omdat de wond zich ook deels in de lies bevond; een locatie die lastig rustig te houden is bij de kat, zeker bij zo’n jong dier als Kaatje. Nu 5 maanden verder, is alles eindelijk genezen! Ze kan nu weer lekker genieten op schoot zonder romper aan!

Ziekte onder de loep

Leishmania is een ziekte die rond de Middellandse Zee voorkomt en die wij steeds vaker zien in de praktijk. Deze ziekte wordt overgedragen door stekende insecten (zandvliegjes). Elk dier dat in het Middellandse Zeegebied is geweest, kan besmet worden met deze parasiet.

Leishmania is een parasiet die in de witte bloedcellen gaat zitten. Het verzwakt op deze manier het immuunsysteem van de gastheer. Dieren kunnen daardoor gemakkelijk infecties krijgen. Daarnaast lokt Leishmania een ontstekingsreactie uit (omdat het lichaam probeert deze infectie aan te vechten) waardoor er heel veel afweerstoffen in het bloed komen. Zelfs zo veel, dat deze kunnen gaan samenklonteren en deze klontjes (complexen) blijven vaak vastzitten in de kleinste bloedvaten van het lichaam (haarvaten). Omdat ze vast blijven zitten, worden de weefsels minder voorzien van bloed. Ook dat gaat het lichaam proberen op te lossen door op deze complexen te reageren. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de haarvaatjes (vasculitis) met soms afsterven van de weefsels tot gevolg. Dit wordt vooral gezien ter hoogte van de lichaamsuiteinden in de huid, bijvoorbeeld de oortopjes, topje van de staart, maar ook in de nieren (die zitten bomvol haarvaatjes). Patiënten met Leishmania hebben dus een kans tot het ontwikkelen van blijvende nierschade.

Alle dieren met dit soort klachten van Leishmania en die uit het buitenland komen, worden hierop getest. Veel dieren worden vòòr transport naar Nederland al getest op Leishmania en meestal gezond verklaard. Echter, deze test wordt vaak enkele weken vòòr vertrek al uitgevoerd, terwijl het dier daarna nog enkele weken in het buitenland verblijft en dus nog steeds besmet kan worden! Daarnaast wordt de bloedtest voor Leishmania soms pas positief 6 maanden na infectie! Een gezond verklaard dier vòòr vertrek naar Nederland, sluit dus geen infectie uit. Dieren kunnen tot 2 à 3 jaar na infectie nog symptomen krijgen. Houdt uw dier dus altijd goed in de gaten en neem bij twijfel contact met ons op.

Wist u dat?

  • De dierenartsen in de dienst zelf ook naar de praktijk komen als er een spoedgeval is. Het kan daarom even duren voordat de dierenarts ter plaatse is in de dienst.
  • Wij tegenwoordig ook SDMA (een merker die gevoeliger is voor het opsporen van nierproblemen dan creatinine) op de praktijk kunnen bepalen.

Beeldvorming

Een ontwrichting zien we gelukkig niet zo heel vaak. Deze kat had de pech dat 1 teen ontwricht was (de 2e teen van links). Hoe ze het voor elkaar heeft gekregen, is nog een raadsel! Binnen 12 uur is de teen weer op de plaats gezet, waarna een spalk werd aangebracht om hem op de plaats te houden. Na een ontwrichting zit er soms wat bloed in het gewricht en zwelt het op, waardoor de botten na het zetten wat moeite kunnen hebben om op hun plaats te blijven zitten.

De vraag is nu of de teen goed zal blijven staan; langs het gewricht lopen ook banden (collateraalbanden) die het gewricht stabiliseren. Soms raken deze beschadigd (b.v. gescheurd of uitgerekt) waardoor ze het gewricht slecht kunnen stabiliseren. De tijd leert ons of dat bij deze kat ook het geval zal zijn.

Veel voorkomende patiënten op de praktijk

Helaas zien wij weer heel veel konijnen met madeninfectie (myasis). Dus ondanks dat het in de vorige nieuwsbrief ook reeds stond, toch nog een klein stukje tekst over myasis. Vliegen leggen eitjes in de plakkerige ontlasting die soms aan een konijn blijft hangen. Uit de eitjes komen maden die dan kunnen gaan knagen en graven in de huid. Weinig konijnen laten dit merken, behalve dat ze stil blijven zitten en minder willen eten. Als het konijn bij ons komt, worden alle maden afzonderlijk uit en van de huid geplukt en wordt het konijn goed gewassen. Het krijgt daarna pijnstillers en speciale huidcrème mee. Eigenaars zien het vaak laat en er kan dan al zo veel schade zijn, dat wij het dier niet meer kunnen redden.

Tekenpreventie is erg belangrijk, teken kunnen namelijk veel ziektes overdragen. Vooral in het buitenland zijn tekenziektes veel voorkomend, zoals in Frankrijk. Echter, door de opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat, klimmen deze ziektes geografisch steeds meer op naar het noorden. We moeten ons dus geen illusies maken dat teken-overdraagbare-ziektes alleen in de landen om ons heen voorkomen! Voorbeelden van teken-overdraagbare-ziektes zijn de ziekte van Lyme, Anaplasma, Ehrlichia en Babesia. De ziekte van Lyme kent een heel lastige diagnose maar kan klachten geven bij dieren. Als een teek binnen 48 uur is verwijderd, is de kans op overdracht van ziektes heel klein. Teken kunnen worden opgestuurd via de TekenScanner App van Bayer. Hiermee kunt u een verzendpakket aanvragen, waarmee u de teek kunt opsturen naar het lab om deze te laten onderzoeken op ziektes. Als de teek niet besmet is, hoeft u niet bang te zijn voor ziekte bij uw dier. Indien de teek wel besmet is, is nog de vraag of overdracht ook echt heeft plaats gevonden. Bovendien geven bepaalde ziektes vrij snel klachten na infectie en als deze niet aanwezig zijn, is behandeling niet nodig. Vraag gerust bij ons aan de balie om advies omtrent tekenpreventie, er bestaan verschillende methoden en voor elk dier is er wel een te vinden!

Back to Top