Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Patiënt van het seizoen

Binkie werd al op zeer jonge leeftijd bij ons binnen gebracht, bijna in coma. Hij woog slechts 483 gram. Meteen werd bij hem het bloedsuiker gemeten en deze was onmeetbaar laag. Na het toedienen van suikerwater via zijn bloedvat knapte hij snel op. De eigenaars kregen een speciale druivensuiker-gel mee naar huis om direct toe te dienen als Binkie weer zo'n episode zou krijgen.

Inmiddels gaat het heel goed met Binkie, hij is gigantisch gegroeid: hij weegt nu ruim 1 kilogram!

Ziekte onder de loep

Suikerziekte is een ziekte die ook voorkomt bij onze huisdieren. Het probleem ligt bij het hormoon insuline. Insuline is het hormoon wat verantwoordelijk is voor het transport van suiker naar de cellen toe. Als er een tekort is aan insuline, blijft suiker in het bloed rondzwerven zonder dat de cellen er iets mee kunnen. De cellen krijgen een tekort aan voeding, waardoor er problemen ontstaan, bijvoorbeeld: spieren krijgen geen voeding en kunnen dus slecht samentrekken, de hersencellen krijgen geen voeding waardoor de verwerking van prikkels slecht gaat. Het dier wordt sloom, reageert slecht op prikkels van buiten en verliest gewicht. Ook gaan ze veel drinken en veel plassen.

Net zoals bij mensen bestaan er twee types: type I en type II suikerziekte. Deze lijken erg op de types die bij mensen voorkomen. In grote lijnen is de beschrijving als volgt:

  • Type I diabetes: er is een tekort aan insuline omdat de alvleesklier niet goed werkt. Meestal is dit een immuun-gemedieerde afbraak van de cellen die insuline produceren. Immuun-gemedieerd betekent dat het lichaam zijn eigen cellen aanvalt.
    Dit type is tot op heden niet te genezen.
  • Type II diabetes: er is een relatief tekort aan insuline. De alvleesklier produceert insuline, maar de cellen zijn minder gevoelig voor insuline. De cellen hebben een steeds hogere concentratie insuline nodig om te kunnen reageren, maar de alvleesklier kan dit niet produceren. Dit type wordt insuline-resistente-diabetes genoemd.
    Dit type is reversibel, mits niet te lang gewacht wordt. Uiteindelijk raakt de alvleesklier uitgeput en gaat type II over in type I.

Therapie voor diabetes is noodzakelijk: het is een fatale ziekte als het onbehandeld blijft.

Wist u dat?

Op de praktijk nu de PetCheck IP beschikbaar is. Dit is een test uitgebracht door IDEXX waarbij de ontlasting wordt onderzocht op spoelwormen, zweepwormen en Giardia. Deze test is ideaal voor dieren die weinig buiten komen of dieren die niet altijd behandeld kunnen worden met anti-parasitica.

Beeldvorming

De knieschijven vormen een belangrijk onderdeel van het kniegewricht. Ze glijden over het gewricht heen wanneer deze wordt gestrekt en gebogen. Soms springt de knieschijf van het gewricht af, waardoor het buigen en strekken moeilijk gaat. Dieren lopen dan vaak kort op 3 poten. Soms zit de knieschijf vaker naast dan op het gewricht. Deze dieren zakken door de knieën heen en lopen erg lastig. Op lange termijn ontstaat er arthrose en wordt de bespiering van die poot steeds slechter. Met een röntgenfoto is deze afwijking relatief gemakkelijk op te merken.
De twee witte schijfjes (rode pijlen) zijn de knieschijven. Deze moeten normaal gezien OP het kniegewricht (groene cirkel) liggen, maar hier liggen ze duidelijk naast het gewricht. Enkel op basis van een foto is de graad van ontwrichting niet te bepalen. Echter, de diagnose is wel te stellen.      

Veel voorkomende patiënten op de praktijk

De klacht van diarree bij jonge dieren komt vaak voor bij ons in de praktijk. Diarree bij jonge dieren kan het gevolg zijn van virussen die bij volwassen dieren niet meer tot diarree leiden, maar bij jonge dieren wel. Een andere veel voorkomende oorzaak is Giardia. Giardia is een eencellige parasiet die veel voorkomt in Nederland. De besmetting gebeurt via opname via de bek, bijvoorbeeld wanneer jonge dieren aan de straat likken of aan de onderkant van onze schoenen. Omdat het immuunsysteem van jonge dieren dus druk bezig is, worden ze vaak wel ziek van deze parasiet. Volwassen dieren worden meestal niet ziek.

Een typische klacht is intermitterende diarree. Dit betekent dat de ontlasting enkele dagen abnormaal is (waterig, lichtbruin, soms wat vers bloed erin) en daarna weer enkele dagen normaal is. Dit kan wekenlang voorkomen. Meestal zijn de dieren er niet echt ziek van; soms eten ze iets minder en zijn ze iets minder speels.

Giardia kan worden gediagnosticeerd met ontlastingsonderzoek. Omdat de parasiet niet elke dag in de ontlasting voorkomt, wordt aangeraden om van 3 opeenvolgende dagen ontlasting op te vangen. Dit is bij voorkeur abnormale ontlasting.

Giardia is ook besmettelijk voor mensen. Goede hygiëne rondom een Giardia patiënt is dus erg belangrijk. Als u meer informatie wil over Giardia-besmetting bij dieren en mensen, twijfel niet om contact op te nemen met onze praktijk!

Back to Top