Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Peet is een hele oude kater van ruim 17,5 jaar die bij ons kwam met klachten van veel blazen bij aanraking, wegkruipen in huis en moeilijk lopen. Op consult bleek dat zijn blaas zo groot was als een grapefruit: Peet zijn plasbuis zat verstopt met een steentje uit de blaas. Dit is een spoedsituatie en de plasbuis moet zo snel mogelijk worden opengemaakt. De nieren blijven namelijk urine produceren terwijl die urine geen kant op kan. Op een gegeven moment zit de blaas zo vol, dat hij kan knappen.

Het ontstoppen van de plasbuis gebeurde onder narcose. Echter, vanwege Peets leeftijd wilden we wel eerst graag weten of hij de narcose aan kon. De blaas werd eerst leeg gemaakt door met een grote spuit en naald via de buik alle urine eruit te halen. Dan is de grootste spoed er ook gelijk van af. 

Peets bloedonderzoek liet geen afwijkingen zien. Hij is onder een roes gebracht en de plasbuis is ontstopt door een katheter te plaatsen in zijn penis. Deze moest minimaal 3 dagen blijven zitten en ondertussen kreeg Peet antibiotica en pijnstilling mee naar huis. Gelukkig bleek het steentje en achtergebleven gruis op te lossen met een speciaal dieet. Dit dieet heeft hij 14 dagen gekregen, waarna de urine werd gecontroleerd. Er waren nog enkele hele kleine kristalletjes aanwezig. Het dieet is nog 14 dagen langer gegeven, waarna wordt geadviseerd om op een preventief blaasgruisdieet over te stappen. Dit hele probleem was voor de eigenaars en Peet namelijk behoorlijk schrikken. We gaan ervan uit dat met dit dieet het risico aanzienlijk wordt verminderd dat Peet opnieuw verstopt raakt. Nu kan hij zijn oude dag lekker slijten op de bank!

Back to Top