Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Patiënt van het seizoen

Peet is een senior van 17,5 jaar oud die bij ons kwam met klachten van blazen bij aanraking, wegkruipen in huis en moeilijk lopen. Het bleek dat zijn blaas zo groot was als een grapefruit: Peet zijn plasbuis zat verstopt met een steentje uit de blaas. Het ontstoppen van de plasbuis gebeurt onder narcose. Echter, vanwege Peets leeftijd wilden we wel eerst graag weten of hij de narcose aan kon. Peets bloedonderzoek liet geen afwijkingen zien. Onder een roes is zijn plasbuis ontstopt door er een katheter in te plaatsen. Voor de eigenaars en Peet was dit behoorlijk schrikken, met dieet hopen we het risico te kunnen voorkomen.

Ziekte onder de loep

De knie is een belangrijk gewricht in het bewegingsstelsel. De meest voorkomende aandoening van de knie is een gescheurde voorste kruisband. De voorste kruisband zorgt er voor dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet te veel naar voren schuift tijdens buigen en strekken en het voorkomt te veel rotatie in het gewricht. Bij een onverwachte beweging kan de voorste kruisband daar niet op berekend zijn. Hij kan inscheuren of volledig doorscheuren met als gevolg een knie die niet meer stabiel en erg pijnlijk bij bewegen is. Op klinisch onderzoek van het bewegingsstelsel voeren wij 2 belangrijke testen uit (de schuiflade en de tibiale compressie test) om te kijken of de voorste kruisband ingescheurd of doorgescheurd is. Vaak moeten er wel röntgenfoto’s gemaakt worden.

TTA rapid is één van de methoden om de knie weer stabiel te krijgen. We verplaatsen een stuk van het onderbeen naar voren waarbij door de rechte knieband het bovenbeen naar voren getrokken wordt en zo de functie van de voorste kruisband wordt overgenomen (Fig. 1.). Hiervoor wordt een stuk van het bot gezaagd van het onderbeen. Op basis van de röntgenfoto worden eerst berekeningen uitgevoerd om te weten hoever we het voorste gedeelte van het onderbeen naar voren moeten duwen. Om het verplaatste stuk ook in de juiste stand te houden, plaatsen we er een kooi tussen die met schroeven wordt vastgezet.      

Wist u dat?

Wij voeren sinds enkele maanden een nieuw soort knie-operatie uit. Deze techniek wordt gebruikt om de functie van een voorste gescheurde kruisband te herstellen. In het kader ‘ziekte onder de loep’ en ‘beeldvorming’ komt u hier meer over te weten.

Beeldvorming

De ‘TTA rapid’ is een goede operatietechniek voor de knie bij verschillende gewichtsklassen. Gemiddeld 4 dagen na de operatie steunen meeste honden alweer op de geopereerde poot. De nazorg ligt in de handen van de eigenaar. Het doel is om 6 weken na de operatie weer een hond te hebben die pijnloos is en goed loopt op zijn poot en ook weer vrolijk kan spelen. De eerste 10 dagen is er voornamelijk genezing van de operatiewond. De hond mag er niet aan likken! Botgenezing duurt gemiddeld 6 weken, daarom is lijnrust en beperkt maar begeleid bewegen noodzakelijk. In deze periode is er kans op gewichtstoename en spierafname. De hond moet minder voer krijgen en bewegingstherapie of zelfs fysiotherapie kan worden toegepast. Op 6 weken na de operatie maken we een controle röntgenfoto ter beoordeling van stabiliteit en rust in de knie.

Veel voorkomende patiënten op de praktijk

Vechtabcessen komen bij katten vaak voor. Dit zijn holtes gevuld met pus, vaak ten gevolge van vechten. Zeker ongecastreerde katers verdedigen hun territorium flink en lopen het op. Niet elk gevecht leidt tot de vorming van een abces. Een abces ontstaat vaak na twee dagen en begint met een pijnlijke, warme en vaak harde zwelling op de plek waar een wond voorkomt. Als het korstje van de wond af gaat, druipt er soms wat pus uit de zwelling. Dit is het moment waarop veel eigenaren het abces zien. Abcessen kunnen echter ook koorts uitlokken, wat resulteert in een dier dat iets minder wil eten, minder actief is en ander gedrag vertoont, zoals zich terugtrekken in huis.

Een abces kan soms blijven bestaan als er een stuk nagel of een stuk tand in het abces achter blijft. Het lichaam probeert dit vreemde voorwerp eruit te werken door er een hevige ontsteking erop los te laten. Een antibioticumkuur en pijnstilling zijn dan niet voldoende. Deze moet dan worden open gemaakt en gespoeld met een ontsmettingsmiddel. Soms wordt er geen vreemd voorwerp gevonden en wordt er een cultuur aangelegd van het pus. Hierdoor komen we te weten welke bacterie een rol speelt en of deze gevoelig is voor de standaard antibiotica.

Back to Top