Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Ziekte onder de loep

Antivries is een product dat bij veel mensen in huis is. Vaak wordt dit in de garage bewaard en staat regelmatig op ooghoogte van het dier. Antivries is erg lekker vanwege de zoete smaak die het heeft. Daarom zien wij juist in de winter vergiftigingen met antivries bij huisdieren.

Antivries wordt in het lichaam omgezet tot een stof die met calcium kan binden tot calciumoxalaat. Dit is een kristal dat zich ophoopt in de kleine haarvaatjes van de nieren, hersenen en in de wand van de haarvaatjes zelf. Deze haarvaatjes in de nieren zorgen voor de bloedvoorziening van het nierweefsel en voeren ook de afvalstoffen aan die via de urine moeten worden uitgescheiden. Omdat de haarvaatjes verstopt raken en beschadigd worden door de kristallen, wordt de doorbloeding van de nieren verstoord en hopen afvalstoffen zich op in het bloed. Het dier krijgt op deze manier acute nierschade (in het Engels Acute Kidney Injury, AKI, genoemd).

Als de bloedvoorziening in de hersenen minder wordt, ontstaat er schade aan het hersenweefsel. En omdat calcium wordt opgebruikt in het bloed, krijgt het hart met een tekort te maken.

Een dier kan heel acuut ziek worden en vertoont klachten als braken, buikpijn, krampaanvallen, dronken lopen en produceert soms helemaal geen urine meer. Als er te weinig calcium is voor het hart, kan een dier sterven aan een acute hartstilstand.

Een dier met een antivriesvergiftiging moet altijd met spoed worden behandeld omdat de nieren een centraal orgaan zijn in de afvoer van afvalstoffen en in de aanmaak van vitamines en hormonen. Als ze dus niet functioneren, is dit altijd fataal voor het dier. Er moet dus geprobeerd worden om AKI te voorkomen. De rest van de organen moeten ook zo snel mogelijk beschermd worden tegen de gevolgen van deze vergiftiging.

Wist u dat?

Wij voeren de VacciCheck uit op onze praktijk. Deze check is beter gekend als de titerbepaling. De VacciCheck kan worden gebruikt om te bepalen of de vaccinatie voor Distemper, Hepatitis en Parvovirus al nodig is of niet. Deze vaccinatie wordt normaal eens in de drie jaar gegeven.

 

Back to Top