Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Lira is een hond, een Boomer van bijna 8 jaar die vorig jaar vlak voor haar zomervakantie bij ons kwam omdat zij een blauwe waas over haar rechter oog kreeg. Omdat het oog verder niet afwijkend leek, werd gestart met oogdruppels. Tijdens de vakantie ging het oog echter achteruit; de waas werd steeds duidelijker. Eenmaal terug in Nederland is Lira doorverwezen naar een praktijk in de buurt voor een oogdrukmeting. Daar werd glaucoom vastgesteld, een oogaandoening waarbij de oogboldruk te hoog wordt. Het oogbolvocht in het oog wordt regelmatig vervangen door nieuw vocht. Als de afvoer van het oude vocht echter niet voldoende gebeurt, hoopt het zich op. In het begin is hier weinig van te zien omdat het oog langzaam vergroot, maar nog niet gaat uitpuilen. Ook het hoornvlies (heldere venster) wordt opgerekt. Hierdoor ontstaat de blauwe waas over het oog heen.

Bij Lira werd ook een bloeddrukmeting uitgevoerd, want naast problemen met de afvoer van oogvocht is een te hoge bloeddruk ook vaak een oorzaak van glaucoom. Bij Lira was er inderdaad een verhoogde bloeddruk aanwezig en deze wordt behandeld met bloeddrukverlagers. De druk (in beide ogen) zakte iets, maar niet voldoende. Telkens bleek de gebruikte oogdruppel even te werken maar moest er na een tijd gewisseld worden van medicatie omdat het onvoldoende ging werken òf omdat Lira er allergisch voor werd.

Na 4 verschillende oogdruppels en ruim 9 maanden behandelen, meten en controleren, bleek dat haar rechter oog opnieuw allergisch werd voor de oogdruppel. Lira was inmiddels blind aan die kant en werd besloten om dit oog eruit te halen.

Inmiddels is ze erg opgeknapt! Leven met beperkt zicht deed ze vóór de operatie ook al, dus daar veranderde weinig aan, maar het druppelen in het gevoelige rechter oog hoeft ze nu niet meer te ondergaan.

Back to Top