Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

De kat Darwin werd bij ons op 8 weken leeftijd binnen gebracht, met een zeer afwijkende stand van zijn rechter voorpoot. Op de röntgenfoto’s was zijn polsgewricht gezwollen en de botjes lagen niet op de juiste plek. Gebroken of ontwricht, het was niet te zien vanwege de zwelling en de minimaat van de nog kraakbeenachtige botjes.

Na drie weken rust en een spalkje te hebben gedragen, bleek op de controlefoto dat we te maken hadden met ontwrichting. De bandjes die de polsbotjes onderling verbinden waren gescheurd, dus alle botjes lagen op de verkeerde plekken, waardoor het gewricht niet-functioneel wordt. Het is vaak onmogelijk om deze te herstellen (de meeste botjes zijn enkele millimeters groot).

Er waren 2 opties mogelijk: het gewricht ‘vastzetten’, wat betekent dat er een stalen plaatje tegen het gewricht wordt vastgezet. Een lastige operatie bij zo’n kleine patiënt. De tweede optie was amputatie van het pootje. Dat lijkt drastisch, maar katten kunnen ontzettend goed overweg met 3 pootjes. Dit zou het levenslange probleem van een niet-functionerende pols meteen oplossen. Deze optie is gekozen door de eigenaars en inmiddels gaat Darwin met 3 poten door het leven alsof hij niet beter weet!

Back to Top