Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Ziekte onder de loep

Syfilis bij konijnen is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema paraluis cuniculi. De klachten zijn zeldzaam en toch is waarschijnlijk 25% van de konijnen drager van deze bacterie zonder dat ze symptomen ontwikkelen. De letsels veroorzaakt door deze bacterie zijn erg typisch: eerst raken oogleden, anus en lippen gezwollen en roodgekleurd. Later komen daar harde, lichtbruine korsten op.

Infectie gebeurt via direct contact met konijnen die drager zijn, materiaal in de kooi dat besmet is (bijvoorbeeld besmet hooi), tijdens de geboorte of tijdens de dekking. Het duurt gemiddeld 3 tot 6 weken voordat er symptomen ontstaan. Dragers krijgen vaak symptomen als hun afweer verzwakt raakt, bijvoorbeeld door stress. We zien deze ziekte dan ook vaak bij konijnen die net zijn aangekocht en na een verhuizing.

De diagnose is niet gemakkelijk; microscopisch zijn de bacteriën slecht zichtbaar. Met een bloedtest kan syfilis worden opgespoord, maar het kan ruim 8 tot 12 weken duren voordat het aantoonbaar is. Soms geneest het dier vanzelf. Tot die tijd is het belangrijk om in de gaten te houden of het konijn goed eet, de letsels op de lippen kunnen namelijk pijnlijk zijn! Meestal zijn 3 injecties antibiotica met een interval van 7 dagen nodig ter genezing.

De ziekte is niet besmettelijk voor mensen. Alle konijnen die contact hebben met het zieke konijn moeten worden behandeld.

Wist u dat?

Wij het Huisdieren Zorg Plan aanbieden? Middels een vast maandbedrag ontvangt u alle ontworming- en ontvlooiingsproducten gratis. De jaarlijkse standaard vaccinaties en een gezondheidscontrole bij de dierenarts zijn hierbij ook inbegrepen. Verder ontvangt u op al onze producten en diensten 10% korting.

Back to Top